вівторок, 13 листопада 2007 07:05

Левко Лук"яненко виправдовує скнилівських пілотів

  Голова комісії при президентові України з питань помилування Левко Лук’яненко
Голова комісії при президентові України з питань помилування Левко Лук’яненко

Указом N1001/2007 року від 24 жовтня 2007 року президент України Віктор Ющенко, 54 роки, помилував колишнього заступника командувача 14-м авіаційним корпусом, генерал-майора Анатолія Третьякова, 56 років.

Його засудили за справою Скнилівської авіакатастрофи 27 липня 2002 року у Львові до шести років позбавлення волі. Другому пілоту літака Су-27, полковнику Юрієві Єгорову, 54 роки, термін ув"язнення зменшили з восьми до 3,5 року.

— Віктора Ющенка несправедливо критикують за таке рішення. Та я певен, що ми підготували президентові справедливий висновок, — вважає голова Комісії з питань помилування при президентові України Левко Лук"яненко, 79 років. — Щомісяця розглядаємо на комісії по 105–112 клопотань про помилування чи зменшення терміну покарання. Кожну справу вивчаємо дуже ретельно. Пропозицію по засуджених за Скнилівську авіакатастрофу готували кілька місяців. На комісії 18 жовтня матеріали слухали півгодини — це дуже довго. Зазвичай питання вирішуємо за 10 хвилин.

Перед комісією за засуджених військових також клопотали голова Ради офіцерів командування Повітряних сил Валерій Рубан, голови Ради Вінницької міської організації ветеранів Володимир Глазов і президент Асоціації льотчиків Харківського вищого військового авіаційного училища льотчиків ім. Кожедуба, двічі Герой Радянського Союзу Віталій Попков.

— У чому насправді завинив Єгоров? Він сидів за спиною першого пілота Володимира Топонара. Під час польоту не міг керувати винищувачем, адже ніхто йому такого права не передавав. Що він міг змінити в цьому нещасті? — пояснює позицію комісії Левко Лук"яненко. — Винуватий Топонар. Гадаю, він — лихач, норовив утнути якусь фігуру в небі. Щодо останнього клопотання не надходило. І навіть якби такі матеріали були — ми їх не розглядали б. Комісія вважає, що і провина Анатолія Третьякова незначна. Чоловік уже покараний: із шести років відсидів понад два. Суд, що ухвалював такі терміни позбавлення волі, перебував під тиском емоцій родичів потерпілих. Якби справу слухали в інший час, пізніше, рішення не були б надто штрафними. Та й не можна так карати пілотів — хто ж у ту армію служити піде?

До складу Комісії з питань помилування входять керівник Служби з питань помилування Віктор Мойсеєнко, народні депутати Володимир Мойсик, Лілія Григорович, Ростислав Рогульський, заступник міністра юстиції Інна Ємельянова, заступник міністра внутрішніх справ Петро Коляда, голова Держдепартаменту з питань виконання покарань Василь Кошинець, народна артистка Ніна Матвієнко, перший заступник голови Верховного суду Петро Пилипчук. Левко Лук"яненко очолює комісію понад два роки. За цей час президент підписав укази про помилування і зменшення термінів покарання понад тисячі засудженим.

На засідання 18 жовтня представників організації потерпілих від катастрофи "Скнилівська трагедія" не запрошували.

Зараз ви читаєте новину «Левко Лук"яненко виправдовує скнилівських пілотів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі