пʼятниця, 21 грудня 2007 07:02

Лабораторних щурів продають парами

Автор: фото: Олена ВЛАСОВА
  Марія Швець, продавчиня зоомагазину по вул. Драгоманова в Рівному, показує білого лабораторного щура. Гризун дуже жвавий, товариський і невибагливий
Марія Швець, продавчиня зоомагазину по вул. Драгоманова в Рівному, показує білого лабораторного щура. Гризун дуже жвавий, товариський і невибагливий

Напередодні свят у рівненських зоомагазинах масово розкуповують домашніх гризунів. За гороскопом наступний рік — рік Пацюка, тому символічно їх дарують друзям на щастя.

— Тепер більше купують білих лабораторних. Мабуть, виглядають краще, — каже 30-річна Марія Швець, продавчиня зоомагазину по вул. Драгоманова, 1. — У нас їх більше десятка. Доставляють із розплідника. Тата-щура нещодавно забрали хлопці, залишилися мама і дітки. Бувають пацюки сірі, чорно-білі або плямисті.

За одне щуреня в магазині просять 12 грн. Клітка коштує 30 грн, для двох — 70 грн. Окремо докуповують тирсу та спеціальну поїлку з роликом за 7 грн. Тварина облизує ролик і не  розхлюпує воду.

— Краще купувати одразу пару пацюків, тоді їм веселіше, — радить жінка 17-річному Олексієві Воронцю. Він бере двох найжвавіших.

— Хочу подарувати одного дівчині. Другого залишу собі, — пояснює хлопець. — У мене був хом"як, але втік. Щури кращі, бо не кусаються й не пахнуть. А ще розумні — можуть упізнавати господаря.

Пацюки їдять усе. Можна годувати крупами, різати їм скибками фрукти й овочі. Дуже смакує домашній та твердий сир. Для блиску шкірки дають вітаміни.

Живуть пацюки 5–6 років. Купувати краще малят. Здоровий має чисті вуха і пах — це ознака доброго травлення. Якщо тварина часто чухається — в неї паразити.

На центральному міському ринку пацюки коштують 13–15 грн. Але можна торгуватися.

— Доволі дорогі "дамбо" та "сатин". Перший вид має дуже великі очі, другий — довгу шерсть. Бувають іще пацюки з різнокольоровими очима. Вони найдорожчі, — розповідає продавчиня Ольга Носкова, 57 років. — Але їх рідко продають у Рівному. Переважно торгують "стандартними", з гладкою шерстю або безхвостими.

Зараз ви читаєте новину «Лабораторних щурів продають парами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі