пʼятниця, 18 січня 2008 07:12

Кошеня від донського сфінкса коштує 700 доларів

Автор: фото: Марія ПЕТРІВ
  8-річна самиця Єлесей-Марія-Неон — найтитулованіша в Україні кішка породи донських сфінксів
8-річна самиця Єлесей-Марія-Неон — найтитулованіша в Україні кішка породи донських сфінксів

У народному домі "Просвіта" в Івано-Франківську показували найдорожчих котів Західної України. Найбільший інтерес викликала чемпіонка світу, кішка породи донський сфінкс.

Захід організувало українське фелінологічне об"єднання. Вхід для дорослих на виставку по 20 грн. У залі багато людей із дітьми. Усі хочуть сфотографуватися з чемпіонкою Єлесей-Марією-Неон.

— Вартість тварини зростає із нагородами, — власниця сірого сфінкса 48-річна Лариса Пріхно дістає із клітки свою улюбленицю. Та смикає жінку за кофту. — Коли вона виборола звання чемпіона на міжнародній московській виставці, росіяни чомусь обурювалися: як кішка з України, та ще із провінційного Івано-Франківська, може отримати престижний титул. Я їм кажу: коти національності не мають.

Нещодавно Лариса Пріхно зареєструвала власний розплідник. Вирощує тварин на продаж дев"ятий рік. Донських сфінксів продає здебільшого за кордон. За тримісячне кошеня із необхідними щепленнями просить $700. Клієнтів шукає через Інтернет.

— Виростити чемпіона нелегко. Слід об"їздити чимало міжнародних показів, — веде далі жінка. — Судді оглядають кота від кінчика носа до хвоста.

Кошенята від титулованої кішки є майже в усіх країнах Європи. Часто донських сфінксів заводять алергетики. Собаки на таких котів не реагують, бо ті не мають запаху.

Йоланта Курецка приїхала на виставку з Варшави. У Пріхно вона придбала три кішки.

На таких заходах самцям та самицям шукають пару з хорошим родоводом.

— Слідкуємо за чистотою породи, щоб коти не були агресивними, не дряпалися, мали гарний вигляд, — каже голова Українського фелінологічного об"єднання Сергій Міненко, 49 років. — Кіт без родоводу не вважається породистим. Він може гарно виглядати, мати благородні риси — та це лише домашній улюбленець.

Львів"янин Сергій Міненко розводить найбільших котів у світі, єнотовидних мейн-кунів. У дорослому віці кастрований самець набирає до 15 кг ваги. Чоловік розповідає, що ці тварини — сильні та витривалі, водночас доброзичливі. Вони легко вживаються з собаками. Українські мейн-куни із родоводом коштують до $1,5 тис.

Востаннє найпрестижнішу виставку котів організовували в Дніпропетровську три роки тому.

Зараз ви читаєте новину «Кошеня від донського сфінкса коштує 700 доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі