пʼятниця, 04 липня 2008 07:13

Іван Сухоручко загинув на випускному вечері

30 червня на сільському цвинтарі поховали 16-річного одинадцятикласника Івана Сухоручка з села Варяж Сокальського району Львівської області. Хлопець загинув на шкільному подвір"ї під колесами УАЗу.

На похорон зійшлося все село. Біля школи поставили вінок і вазу з живими піоніями. На місці трагедії досі розкидані дріб"язки скла від машинних фар.

— Я радив батькам проводити випускний 21 червня. Так в усіх школах Львівської області було, — каже 37-річний Ярослав Гаврилів, директор Варязької загальноосвітньої школи. — Зі мною не погодилися — на 28 перенесли. А хто в піст святкує?

У суботу, 28 червня, випускники з батьками та вчителями зібралися в школі. У вестибюлі накрили столи.

— Випускний вечір розпочався весело. Учні самі написали сценарій. Під вечір почали сходитися школярі старших класів. Танцювали з випускниками, — веде далі директор.

О пів на другу ночі музиканти перестали грати. Випускників запросили за стіл. Інші підлітки вийшли на вулицю. Серед гурту стояв Іван Сухоручко з братом 19-річним Василем. Їхня рідна сестра, Мар"яна, 17 років, цього року закінчила школу. Батьки Сухоручків гуляли на випускному.

— Іван ніби шось передчував — не хотів з нами на випускний йти. Казав, погано себе почуває, — розповідає однокласник загиблого 16-річний Павло Матієшин. — Але ввечері приїхав "п"ятіркою" зі своїм братом.

"Жигулі" білого кольору поставили недалеко від входу. Там уже стояли машини. Хлопець зібрався додому — підійшов до автівки. Несподівано на подвір"ї з"явився УАЗ-468.

— Машина їхала на невеликій швидкості. Ми думали, зупиниться, — продовжує Матієшин. — Тому не відходили в сторону.

Знайшли Закревського на сільській фермі: п"яний чоловік спав на сіні

"Уазик" пригальмував, а потім пришвидшив рух. Сухоручко опинився під колесами. Хлопець навіть не встиг закричати. На закривавлених ногах і грудях залишилися сліди від шин. Мікроавтобус протаранив "п"ятірку". Водій не зупинявся — наїхав на чотирьох десятикласниць. Натиснув на газ, зламав паркан із протилежної сторони шкільного подвір"я та виїхав на дорогу. Там зіткнувся з поваленим деревом і вилетів у кювет.

Зі школи на вулицю повибігали дорослі.

Директор школи викликав міліцію та "швидку". Медики діагностували смерть Івана. Потерпілих дівчат шпиталізували. 16-річна Марія Черкаська з проникаючим пораненням черевної порожнини та закритим переломом лобної кістки перебуває у реанімації Охматдиту у Львові. У Ростислави Ханіної, 15 років, виявили закриту черепно-мозкову травму, струс головного мозку та забійну рану голови. Травмованих Софію Матієшину і Володимира Хорташка лікарі вже виписали додому.

Селяни кажуть, що Іван Сухоручко був вихованим і добрим хлопцем, допомагав батькам по господарству. Він часто хворів, мав викривлений хребет. 14 червня з друзями відсвяткував день народження.

За три години після трагедії працівники Сокальського райвідділу міліції затримали місцевих 26-річного Ігоря Закревського та Володимира Божака, 23 роки.

Закревський працював водієм на приватному підприємстві. УАЗом керував за дорученням. Того вечора за кермо посадив Божака, сам був поруч. Після аварії утік із місця пригоди. Правоохоронці знайшли Закревського на сільській фермі: п"яний чоловік спав на сіні.

У Божака не було водійських прав, самостійно жодного разу не сідав за кермо. Після аварії повернувся на шкільне подвір"я, допомагав заносити травмованих дівчат у "швидку". Із подертої штанини у нього текла кров.

У випускному класі навчалася покійна наречена Божака Мирослава Гарабльовська. Дівчина померла під час Різдвяних свят. Їй виповнилося 16 років. Після випускного планували відгуляти весілля.

— Її смерть також пов"язана з Божаком, — каже Ярослав Гаврилів. — Улітку разом гасали на мотоциклі. Мирося злетіла і вдарилася ключицею. Удома нічого не сказала. Від удару пішло загноєння. Ще перед Новим роком танцювала на шкільному вечорі. А за декілька днів ми її поховали.

Сусіди кажуть, що Божак тяжко переживав смерть коханої. Щодня ходив на могилу, плакав. Почав випивати.

— Шо йому зайшло, ніхто не знає, — зітхає Валентина Хома, 73 роки. Жінка — сусідка Божаків. — Той хлопчина з дитинства біду знає. Перед його випускним мама від раку померла. Зі старшою сестрою та бабцею жив. А торік і бабусю схоронили.

Після школи хлопець вступив до університету "Львівська політехніка", та на перших курсах закинув навчання. Працював на меблевій фабриці у селищі Жвирка Сокальського району. Зараз Володимир Божак перебуває в ізоляторі тимчасового утримання.

Зараз ви читаєте новину «Іван Сухоручко загинув на випускному вечері». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі