понеділок, 01 серпня 2011 05:30

"Гранд Готель" та "Леополіс" отримають по п'ятій зірці до Євро-2012

Перші п'ятизіркові готелі з'являться у Львові менш ніж за рік, у травні 2012-го. Новий статус отримають два заклади — "Гранд Готель" та "Леополіс". Минулого тижня депутати міської ради переважною більшістю голосів прийняли рішення дозволити приватизацію приміщень, у яких вони розташовані. З 76 присутніх на сесії "за" проголосували понад 60. Натомість власники готелів зобов'язались інвестувати у них понад 10 млн євро.

"Гранд Готель" відкрив двері для пожильців іще 118 років тому. Його вважали найрозкішнішим та найкомфортнішим того часу. Тут зупинялися дипломати, купці та можновладці. Готель став першим приміщенням у місті, яке освітлювали електрикою. Сьогодні, задля ще однієї зірки у паспорті сертифікації, власники готові вкласти у реконструкцію близько 80 млн грн.

— Реконструкція торкнеться не лише номерів чи ресторану. В готелі запрацює перший у місті атріум — крита скляна споруда із своїм мікрокліматом. Це буде релакс-зона, де наші гості зможуть спокійно посидіти на комфортних диванчиках, випити кави і помилуватися екзотичними рослинами, — розповідає радник президента "Гранд Готелю" Олексій Різник. — Атріум — задоволення не з дешевих, але готель готовий іти на це, аби отримати п'ять зірок. За міжнародними вимогами, певна кількість вікон номерів має виходити на відкритий майданчик.

Генеральний підрядник реконструкції "Гранд Готелю" — італійське дизайнерсько-архітектурне бюро FED планує перенести опалювальну систему на дах, а на вивільненому  місці добудувати 16 двомісних помешкань. Будівля належить до пам'яток архітектури, тому дизайнери мають ураховувати стан старовинної штукатурки, обережно відновити ліпнину та вітражі. Аби підтримувати приміщення у належному стані, власники готелю щороку виділяють на такі роботи 1 млн грн.

— Окрім збереження класичного інтер'єру, італійським дизайнерам поставили завдання врахувати місцеві "родзинки". Наприклад, у будинку містилося управління львівської поліції, яке очолював Леопольд фон Захер, батько відомого письменника Леопольда фон Захер-Мазоха. Його знають як засновника мазохізму. Про це нагадуватиме один із найкращих номерів готелю — червона шкіра, кайданки, батоги, — додає Різник.

Готель "Леополіс" торік завоював титул найкращого в Україні на міжнародному конкурсі World Travel Awards. Рівень його номерів відповідає п'ятизірковому статусу вже сьогодні. Проте щоб отримати п'яту зірку, заклад повинен мати ще і чітко визначену відпочинкову та розважальні зони — СПА-центр із гідропроцедурами, басейн, фітнес-зал, конференц-зал та спеціальні приміщення для ділових зустрічей. Усе це має з'явитися за рік у другій та третій черзі будівництва, в будинках під №14 та 16 на вул. Шевській. На реконструкцію об'єктів ПАТ "Європейський дім" готовий вкласти 180 млн грн.

— Коли заходиш сюди, важко повірити, що 2005 року це приміщення було в аварійному стані. Ситуація ускладнювалася тим, що будинок був пам'яткою архітектури, а це вимагало величезних капіталовкладень, — розказує технічний директор ПАТ "Європейський дім" Василь Кравців. — Перша черга готелю "Леополіс", що на вулиці Театральній, обійшлася майже у 80 мільйонів гривень. Збудувати такий об'єкт з нуля було б у два, а то й три рази дешевше.

Готельєри представили проекти реконструкції городянам. Презентація відбулася у вихідний у центрі міста перед пам'ятником Тарасові Шевченку.

— Приватні інвестиції у готельну сферу Львова давно очікувані й мають кілька переваг. По-перше, Львів отримає готелі світового рівня. По-друге, надходження від приватизації суттєво поповнять міський бюджет. Люди викупляють майно, яке вони фактично для міста самі збудували, — говорить голова комісії комунального майна та власності Роман Плахтій.

— Хоч би хто був сьогодні власником того чи того готелю, це є наш, львівський готель. Завтра власник може змінитися, але будівля залишиться для міста, — підтримує колегу голова фракції Всеукраїнського об'єднання "Свобода" у міській раді Руслан Кошулинський.

Із появою п'ятизіркових готелів Львів нарешті виконає вимоги Європейської футбольної федерації — наявність 2,5 тис. номерів у чотири— та п'ятизіркових готелях для футбольних функціонерів — та ще 15 тис. місць для вболівальників.

Зараз ви читаєте новину «"Гранд Готель" та "Леополіс" отримають по п'ятій зірці до Євро-2012». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі