пʼятниця, 13 серпня 2010 12:54

Електронні інформатори запрограмовані п"ятьма мовами

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Львів’янки Ірина Ковальчук, Анастасія Костирко і Вікторія Ладур (зліва направо) розглядають список хостелів на електронному табло-інформаторі на площі Ринок у Львов
Львів’янки Ірина Ковальчук, Анастасія Костирко і Вікторія Ладур (зліва направо) розглядають список хостелів на електронному табло-інформаторі на площі Ринок у Львов

Електронне інформаційне табло встановили в понеділок біля ратуші на пл. Ринок у Львові. Воно містить дані про місто, перелік закладів культури, харчування й готелів. Також тут є карта Львова з позначеними маршрутами громадського транспорту. Інформація вказана українською, російською, польською, англійською та німецькою мовами.

39-річний Андрій Нагорняк оглядає табло з донькою Дариною і сином Дмитром.

— Даша, вказівним пальцем натискай, — бере доньку на руки. Переглядає список музеїв міста. — Я корінний львів"янин. Але вже 15 років живу в Сибіру. Щороку приїжджаю до батьків. Перш за все йду в центр дивитися, що за цей час змінилося. Торік був здивований тим, наскільки побільшало кафешок і ресторанів. Цього літа поки що найбільша новинка — ось це табло.

Львів"янки 19-річні Ірина Ковальчук і Вікторія Ладур переглядають список хостелів.

— До нас часто приїжджають друзі з інших міст, — пояснює Ірина. — Просять поселити їх якнайдешевше. Знала кілька хостелів у центрі міста. Але вони часто бувають заповнені. Доводиться шукати інші варіанти, кантуватися у знайомих. Тепер виявилося, що хостелів набагато більше — кілька десятків.

Розпитував місцевих, як потрапити на цвинтар

— Дуже корисна штука, — вважає 33-річний Пьотр Козловський із Варшави. — Особливо в обід, коли хочеш поїсти, а не знаєш де. А тут натиснув пальцем у потрібному розділі меню — і видно всі кафе на конкретній вулиці. Пообідаю й поїду на Личаківський цвинтар. Хочу побувати на могилі поетеси Марії Конопніцької. Був там, коли нас ще зі школи возили на екскурсію. Дуже енергетичне місце. Розпитував місцевих, як потрапити на цвинтар. Усі показували якісь довгі шляхи. Глянув на інформаторі — так зупинка трамвая, що їде на сам Личаків, просто в мене за спиною. У Варшаві таких інформаторів немає. Правда, там у центрі на кожному кроці карти міста з позначкою "Ти тут" — не заблукаєш. Цього Львову бракує.

Ще одне таке табло встановили на пл. Галицькій. Воно незабаром запрацює. Кожне коштує 125 тис. грн.

— Ці пристрої вандалостійкі, — каже заступник міського голови Василь Косів, 37 років. — За ці кілька днів були спроби обписати їх балончиками. Але фарба легко стирається. Не знаю, чи щось подібне є в інших містах України. Такі пристрої вже давно встановлені в Києві. Під час останніх відвідин столиці спробував скористатися одним із них. Не працював.

Зараз ви читаєте новину «Електронні інформатори запрограмовані п"ятьма мовами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі