понеділок, 30 липня 2012 05:15

Два тижні навчалися на курсах батьківства

Автор: фото: Ольга ШВЕД
  Оксана Калиняк у понеділок будить з обіднього сну прийомну доньку Тетяну. Взяла дівчинку на виховання разом з її трьома братами і двома сестрами. Родина оселилася у селі Молошковичі на Яворівщині
Оксана Калиняк у понеділок будить з обіднього сну прийомну доньку Тетяну. Взяла дівчинку на виховання разом з її трьома братами і двома сестрами. Родина оселилася у селі Молошковичі на Яворівщині

12 липня в селі Молошковичі на Яворівщині 27-річна Оксана та 31-річний Ігор Калиняки відкрили будинок сімейного типу. Узяли на виховання шістьох рідних братів і сестер. На оформлення документів, пошук житла та курси батьківства витратили неповних три місяці.

— Ми з дружиною баптисти, — каже Ігор. — Часто відвідували дитячі інтернати. Коли дізналися про рідних братів і сестер із Радехівського району, яких розселили по різних закладах, вирішили взяти їх на виховання. Це 10-річний Руслан, на рік молодша Віка, 6-річний Людвіг, Катя, 5 років, 4-річний Мар'ян і 2-річна Таня. Їхню мати позбавили батьківських прав.

У подружжя є троє своїх дітей: 8-річний Ярослав, 6-річна Аліна та Роман, 4 роки. Досі Калиняки жили у Львові з батьками Ігоря. Місцеві меценати надали їм в оренду двоповерховий будинок. Він поштукатурений у зелений колір, з євроремонтом, обнесений залізною огорожею. У дворі дві гойдалки.

Зустрічаємося з родиною в понеділок в обідню пору. У дітей тиха година. Оксана запрошує у вітальню. Тут великий стіл із десятьма кріслами.

— Ми навіть не знали, що треба для того, щоб узяти дітей на виховання. Мали лише велике бажання, — розповідає господиня. — Навесні звернулися у відділ у справах дітей Львівської облдержадміністрації. Нам пояснили, якщо хочемо виховувати аж шестеро дітей, маємо утворити дитячий будинок сімейного типу. Сказали, що наші кандидатури для цього підходять — молоді, матеріально забезпечені, маємо власних дітей.

За тиждень подружжя зібрало пакет документів. За законом, держава повинна надати їм в оренду житло. Батьки можуть жити там, доки наймолодшій прийомній дитині не виповниться 18 років.

— Надати помешкання — це проблема для області. Але нам пощастило, — каже Оксана. — Виявилося, родина бізнесменів Шенгоферів із Новояворівська надала свій будинок у Молошковичах для потреб дітей-сиріт. Він нам сподобався. Правда, мав старі дерев'яні вікна. То я звернулася до фонду Ріната Ахметова. За тиждень нам перерахували 40 тисяч гривень на пластикові.

Два тижні Калиняки навчалися на курсах батьківства в Центрі соціальних служб для дітей, сім'ї та молоді. 26 червня всі оселилися в новому будинку.

— Перший тиждень був важким. Прийомні діти потребували уваги, а ще треба було своїх не обділити. Думали, не дамо ради. Але вже за кілька днів почали звикати одне до одного. Руслан — авторитет для малих, але може образитися і піти надовго з дому. Людвіг не хоче ділитися солодощами з нашими дітьми. Катя і Мар'ян весь час просяться на руки, маленькі ще.

На кожну дитину держава виплачує допомогу. Якщо їй менше 6 років — 911 грн, більше — 1134. Батьки отримують зарплату — по 35% загальної суми допомоги. Але не більше як 5,5 тис. на одного.

— Ми поки що ні зарплати, ні виплат на дітей не отримували, — каже Ігор. Він останні п'ять років таксував. Залишив роботу, щоб займатися дітьми. — Узяли у кредит двоярусні ліжка і матраци, треба віддавати. Потрібен автомобіль. У наш старий "уазик" усі не вміщаються.

Зараз ви читаєте новину «Два тижні навчалися на курсах батьківства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі