четвер, 29 жовтня 2009 18:15

Два села матимуть екологічно чисту енергію

У селі Яблуниця Путильського району на Буковині відновили роботу малої гідроелектростанції. Її потужність — 1000 кВт

Вінницька зовнішньоекономічна асоціація "Новосвіт" відновлювала її два роки. Витратила 8 млн 417 тис. грн.

Яблуницька гідроелектростанція забезпечуватиме екологічно чистою електроенергією два села — Яблуниця та Конятин. Тут живе близько 500 людей.

— У гірській місцевості треба максимально використовувати природне екологічно чисте джерело енергії — воду, — каже заступник голови облдержадміністрації Олександр Грушко. — Адже коли тут стаються аварії мереж, електрикам складно сюди добратися. Людям доводиться чекати по кілька днів, поки полагодять світло.

Гідроелектростанцію в Яблуниці вперше ввели в експлуатацію 1961-го. Майже 20 років освітлювала кілька гірських сіл. Потім обладнання вичерпало свої ресурси, відновлювати роботу було економічно невигідно. За часів Радянського Союзу попитом користувалася атомна енергія. Електростанцію закрили.

ГЕС розташована на окраїні села. Усередині її будівлі дві турбіни. Через них проходить вода з гірської річки Білий Черемош. Спеціальні пристрої використовують силу течії для отримання енергії. З турбін вода витікає знову у річку.

На станції працюватимуть шість місцевих жителів. Їх навчали представники зовнішньоекономічної асоціації. Інженери-гідравліки, різноробочі та спеціалісти енергетичної сфери отримуватимуть 1,5 тис. грн на місяць.

— Електроенергія з ГЕС подається в єдину енергосистему України. Гуцули платитимуть як за звичайне світло — майже 15 копійок за кіловат, — каже голова правління "Чернівціобленерго" Ярослав Команяк.

Проект модернізації і технічного переоснащення Яблуницької ГЕС окупиться через 10–12 років.

Зараз ви читаєте новину «Два села матимуть екологічно чисту енергію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі