середа, 09 квітня 2008 07:06

Дрібні господарства не витримають конкуренції

  Заступник голови Тернопільської обласної адміністрації Петро Вовчук: ”Цукровий буряк у нас усе одно вирощуватимуть. Якщо не на цукор, то для виробництва біопалива”
Заступник голови Тернопільської обласної адміністрації Петро Вовчук: ”Цукровий буряк у нас усе одно вирощуватимуть. Якщо не на цукор, то для виробництва біопалива”

Торік, порівняно з 2006-м, Тернопільська область перевищила виробництво сільськогосподарської продукції на 3 млрд грн. Такого результату вдалося досягти вперше за час незалежності України. Як проходить посівна цього року, розповідає заступник голови Тернопільської обласної адміністрації Петро Вовчук, 59 років.

— Торік область отримала 104 мільйони надходжень на підтримку села, — каже Петро Богданович. — Така ж сума дотацій і цього року. Однак доведеться більше витрачати на солярку, міндобрива. Останні "пішли в ціні" на 30–100 процентів. Дрібні господарства не зможуть конкурувати й закриватимуться. Вони орендують порівняно небагато, близько 60 тисяч гектарів. Та це також робочі місця, податки.

Частка перелогів на карті області збільшиться?

— Ми залишимо 57 тисяч гектарів на крутих схилах, які не бажано було б розорювати. Ці землі треба відводити під багаторічні насадження, ліси, сади, сінокоси, пасовища. На Тернопільщині придатні до обробітку 810 тисяч гектарів ріллі. Торік посівна площа становила 704 тисячі гектарів. Цього року — ще плюс 59 тисяч.

Як змінився фінансовий стан сільгоспвиробників?

— 2007-го збіжжя продавали майже удвічі дорожче, ніж у попередні роки — по 1200–1500 гривень. У Європі ціни на зерно значно вищі — 350 доларів за тонну. Та все одно наші господарники поліпшили своє фінансове становище.

Нині 46 відсотків господарств повністю забезпечені коштами для проведення весняно-польових робіт.

На які культури роблять ставку?

— Збільшуємо площу зернових. Торік озимої пшениці посіяли 166 тисяч гектарів, тепер — 203. Площі під кукурудзу розширимо на 15 тисяч гектарів. На неї є попит у переробних підприємств спиртової галузі.

Ріпак має стабільно високий ринок збуту. 2007-го за тонну платили 2200 гривень. Це можливість заробити добру копійку. Люди це знають. Торік ним засіяли 37 тисяч гектарів, а тепер кількість посівів зросла удвічі. Іде переорієнтація із цукрового буряку на цю культуру.

Чи зменшиться площа цукрового буряку?

— Так, на 12 тисяч гектарів. Цьогоріч уряд уперше запровадив дотації на його посівну. На гектар виділятимуть 550 гривень, але це тільки 10 відсотків потрібної суми. Щоб виростити гектар буряку, слід затратити в середньому 7,5–8 тисяч гривень.

2007-го люди збували цукор задешево. Собівартість його на заводі — 2,5–2,8 гривні, а в реалізації — 2,20.

Україна вступає до СОТ, і цілком можливо, що знову відновлять закупки цукру-сирцю. Він значно дешевший, хоч і нижчої якості. Однак цукровий буряк у нас усе одно вирощуватимуть — хоча б для виробництва біопалива. От Бразилія із тростинного цукру робить пальне й повністю себе ним забезпечує. Ми теж можемо працювати на ринку енергетичної безпеки.

Зараз ви читаєте новину «Дрібні господарства не витримають конкуренції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі