пʼятниця, 09 листопада 2007 07:02

До Рівного з Варшави привезли трьох кенгуру

Автор: фото Олена ВЛАСОВА
  Кенгуру в утеплених вольєрах рівненського зоопарку
Кенгуру в утеплених вольєрах рівненського зоопарку

Рівненський зоопарк став першим в Україні, де з"явилися кенгуру. Екзотичних тварин подарував Варшавський зоопарк.

— Руді, або червоні, кенгуру з"явилися в Україні вперше. Інші зоопарки їх не мають, — із гордістю розповідає директор закладу Олег Павлюк, 43 роки.

30 жовтня троє самців оселилися в затишному будинку в  центрі зоопарку. Раніше у вольєрах жила пара гімалайських ведмедів.

Кенгуру швидко призвичаїлися до нової території.

— Це батько і двоє синів. Найстаршому — 8 років, середньому — два, молодшому — рік і два місяці, — каже ветеринарний лікар зоопарку Марія Кривуша, 28 років. — Вони дуже товариські, всім цікавляться. Іноді годинами стоять біля вікон  будинку й роздивляються відвідувачів.

Надвір кенгуру випускають, коли сонячно.

— Вони не бояться ані снігу, ані морозу. У будиночку зробимо додаткові утеплені двері, — каже Марія Кривуша. — Поява кенгуру викликала фурор у сусідів — лами цілий день простояли біля своєї огорожі, роздивляючись нових тварин.

Кенгуру дуже активні. Вони мало сплять. Молодші самці влаштовують "боксерські двобої" — стають на задні лапи, а передніми б"ють суперника в голову й тулуб. Той блокує удари.

— Це не агресія, вони ж не хижаки. Просто розминка м"язів, — запевняє ветлікар. — А м"язи в них треновані — кенгуру-батько легко перестрибує через наших працівників, які заходять за огорожу.

Кенгуру мають дуже розвинуті задні лапи та хвіст, на який вони спираються під час стрибків. Доросла тварина може розігнатися до 30 км на годину. Максимальна висота стрибка — 3 м.

Їдять кенгуру двічі на добу. За день кожна тварина споживає по 4–5 кг сирих овочів, фруктів та круп. Рослинну їжу для них труть на грубій терці.

— Найбільше вони люблять кукурудзяні пластівці. А ще апельсини та банани, — каже Марія Кривуша. — Весною дирекція планує знайти для кенгуру самок.

Зараз ви читаєте новину «До Рівного з Варшави привезли трьох кенгуру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі