субота, 12 січня 2008 07:13

До національного парку на Львівщині завезуть зубрів

У Національному природному парку "Сколівські бескиди", що на Львівщині, очікують на вісьмох молодих зубрів. Тварин привезуть зі Швеції та Німеччини. Їх купили за кошти Фонду великих рослиноїдних ссавців. Там фінансують проекти з відновлення популяцій зубрів у Європі. Одна тварина коштує 1600 євро.

— На Львівщину десятьох зубрів завезли 1965 року з Біловезької пущі, — розповідає 51-річний Василь Бандерич, директор Національного природного парку "Сколівські бескиди". — Від того часу стадо не поповнювалося. Тварини почали хворіти та гинути. Сьогодні на території Карпат є приблизно 15 особин.

Ще десяток зубрів живуть на території мисливського господарства "Стир" у Бродівському районі на Львівщині. Тварини належать до рівнинної субпопуляції, тому в Карпатах вони не прижилися б.

— Єдина затримка проекту — в українській бюрократії, — каже Оксана Марискевич, 51 рік, провідний науковий співробітник Інституту екології Карпат. — Наприклад, при оформленні дозволів на ввезення зубрів нас просять вказати вагу кожної тварини.

З Європи тварин везтимуть у трейлерах. Для зубрів у парку вже побудували спеціальну загорожу площею 3 га, де вони звикатимуть до нових умов.

На території Бещадських гір у Польщі нині налічують 186 зубрів.

Зараз ви читаєте новину «До національного парку на Львівщині завезуть зубрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі