понеділок, 04 липня 2011 05:30

"До дев'ятої години можу сам скосити 10 соток"

Автор: фото: Марія КУЗЬМИН
  Іван Грицак косить луку біля села Головецько на Старосамбірщині. За день косар заробляє 80 гривень
Іван Грицак косить луку біля села Головецько на Старосамбірщині. За день косар заробляє 80 гривень

Селяни літо називають грошовим періодом. На кошти, зароблені у цей сезон, живуть весь рік.

Львів'янка 35-річна Оксана Гринчишин щороку на початку липня бере відпустку. Їде до батьків у гірське село Волосянка Сколівського району Львівщини. Разом ходять у ліс по чорниці. Батьки живуть від продажу ягід та грибів.

— "Гарячий період" починається у червні із суничок. На базарі вони дорогі, та їх важко збирати. Робимо це тільки по замовленню. Продаю знайомим, співробітникам. За півлітри беру 18 гривень, — розповідає Оксана. — Коли починаються яфини (чорниці. — "ГПУ"), з лісу не вилазимо. Встаємо о четвертій ранку. За 2 години назбируємо відро на 7 літрів. Із трьома відрами мама їде на базар. Ми з татом за той час іще збираємо. І так цілий місяць.

На львівському ринку 7-літрове відро чорниць коштує 140 грн. Гринчишини здають ягоди перекупникам. Ті платять 90–100 грн. За місяць селяни на чорницях заробляють 5 тис. грн. Стільки ж на ожині, лісовій малині, брусниці та грибах.

— Батьки обоє на пенсії. Зароблене на ягодах та грибах відкладають на свята, ліки, одяг та взуття. Заощаджень вистачає до наступного літа, — ділиться Оксана.

38-річний Микола Гнатківський із села Стрільбичі Старосамбірського району пасе корів у своєму селі.

— Треба два рази в день пасти чергу — з сьомої до півдня та з четвертої до дев'ятої вечора. То блатна робота — не бий лежачого, — хвалить заробіток. — Далеко худобу не женемо, пасемо в урочищі Кам'янистому за кілометр від села. Фізично не треба робити. Відходив на природі пару годин — і сотка в кишені. Ясно, є відповідальність, бо на твоїй голові чужа худоба, щоб не згубилася, не зайшла в чуже поле.

— Із травня по жовтень мене наймають п'ять разів мінімум. Отже, за сезон заробляю п'ять соток, а то й більше.

58-річні Ірина та Богдан Семиноженки із села Володимирці Жидачівського району мають три корови, двоє телят, троє поросят, курей. Молоко, сметану, домашній сир та яйця продають на Привокзальному ринку у Львові.

— У літі корови за день дають 45 літрів молока — по 15 кожна, — говорить Богдан Петрович. — Частину розливаємо у 1,5— та 2-літрові пляшки з-під мінералки. Одну продаємо за 6–7 гривень. Із 18 літрів відігріваємо сир. Його виходить 3 кілограми.

За 1 кг сиру Семиноженко просить 16–18 грн, за 1 л сметани — 20 грн. На ринок їздить через день.

— Жінка більше заробляє, — каже. — Я не мелочуся, просить людина дешевше, уступлю. Закупщикам не віддаємо товар. Вони хочуть за безцінь. У селі заготівельники із Жидачівського сирзаводу молоко приймають по 1,2 гривні за літр. То хіба немічні пенсіонери їм здають.

У гірських селах Старосамбірщини сінокіс називають гарячою порою. Іван Грицак, 43 роки, із села Головецько протягом червня-липня ходить косити траву по людях.

— Це непоганий зарібок, хоч нелегкий. Треба звечора поклепати косу, встати у п'ятій раня. І косити мош, доки не спаде роса. До дев'ятої-десятої години можу сам скосити 10 соток.

За сотку платять 10 грн. У селі можна найняти механічну косарку, але господарям більше подобається робота косаря.

У кожному крузі, так у селі називають вулицю, є двоє-троє таких косарів. Їх наймають жінки, чоловіки яких на заробітках.

— Інколи просят ще й загрузити і розгрузити фіру сіна. Платять за таку роботу 30 гривень. То робиться десь за годину. Якщо кожен день косовиці поробити, мош заробити  тисячу-півтори, — говорить Іван Грицак.

28-річна Ольга Спенсер із райцентру Сокаль три роки поспіль їздить на сезонні польові роботи до південних сіл України. Цього року лаштується на Херсонщину на кавуни.

— Раніше наймалася до наших фермерів, — каже. — Обробляла буряки, кукурудзу, жала пшеницю. Змучувалася, як пес, а заробляла мізер. Якщо цукрові буряки сапала — фермер цукром платив. Пшеницю жала — зерно давав. Потім думай, куди це все продати. На півдні інакше. Фермери грішми платять. Минулого року їздили на помідори. За два місяці чистими 8 тисяч гривень заробила. Ще й дорогу туди й назад оплатили. Там фермери не скупляться, добре годують і житло дають. На помідорах із майбутнім чоловіком познайомилися. За зароблені гроші весілля зіграли.

Ольжин чоловік 35-річний Остап Спенсер каже, що за місяць збирання кавунів платять 5–6 тис. грн.

— Робота тяжка, але вартісна. Мій брат на кавунах машину купив. Ми з Олею з батьками живемо. На "сезонах" хочемо собі на хатину заробити.

Зараз ви читаєте новину «"До дев'ятої години можу сам скосити 10 соток"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі