четвер, 06 серпня 2009 18:12

Дмитро Фірташ реставрував церкву в рідному селі

Автор: Фото: Леся МЕЖВА
  Дозя Деревенко, сестра міністра культури і туризму України Василя Вовкуна, зустрічає свого чоловіка біля Мацошинської школи у Жовківському районі на Львівщині. Ремонт у ній посприяв зробити її брат
Дозя Деревенко, сестра міністра культури і туризму України Василя Вовкуна, зустрічає свого чоловіка біля Мацошинської школи у Жовківському районі на Львівщині. Ремонт у ній посприяв зробити її брат

Багато вихідців із сіл Західної України обіймають найвищі в державі посади, є народними депутатами. "ГПУ" склала перелік найвідоміших діячів і дослідила, чи допомагають вони рідним селам.

На Львівщині народився міністр культури і туризму Василь Вовкун, 52 роки. Його рідне село Мацошин під Жовквою простягається на кілька кілометрів. Селом прокладена асфальтована дорога, будинки великі, нові.

— Він маршрутку в Мацошин поміг вибити, — розповідає сестра міністра 54-річна Дозя Деревенко. — Автобус до Львова ходить тричі на день. Раніше тільки поїздом добиралися.

Батьківська хата Василя Вовкуна ще стоїть, проте мати Ольга Василівна із сім"єю доньки живе в новій двоповерхівці під червоною бляхою, яку збудував швагро міністра Михайло.

Два роки тому міністр посприяв у ремонті Мацошинської дев"ятирічної  школи. Поставили пластикові вікна, провели газ і воду, поміняли підлогу.

— Хоче біля школи клуб збудувати, — Дозя Деревенко показує 1,5-метровий фундамент, ще не засипаний піском. — Доки наші діти ходять відпочивати в село Сапошин, до Жовкви.

Віце-прем"єр-міністр Іван Васюник, 50 років, народився у селі Великий Любінь Городоцького району. У село до родичів приїжджає часто, завжди заходить у сільраду.

— Ми з ним у всьому радимося, — каже секретар сільради Ольга Стахів. — Три роки тому він посприяв зробити у Любіні 6  кілометрів бічних від траси доріг. Дає пожертви на церкви. У нас тут дві конфесії. Жертвує і на православну, і на греко-католицьку.

Уродженець Закарпаття — колишній голова Секретаріату президента Віктор Балога, 46 років. У селі Завидово Мукачівського району живуть його батьки — 67-річний Іван Павлович та 62-річна Марія Василівна. До Завидова Віктор Іванович навідується по три-чотири рази на місяць. Улітку любить ходити по гриби у сільський ліс.

Побудував у Завидові супермаркет мережі "Барва", пекарню.

— З допомогою Віктора Івановича ми уклали договір із комунальним підприємством Мукачева, забезпечили селян контейнерами і тепер від нас забирають сміття, — розповідає секретар сільської ради Ірина Роман, 50 років. — У селі є амбулаторія й нова санітарна автомашина. За гроші Віктора Балоги стару котельню переобладнали на сучасну тренажерну залу.

1 вересня у Завидові відкриють дитячий садок. Його звели на спонсорські кошти Віктора Балоги. Добудовують дві каплички, зводять сучасний водогін.

Село називають "червоним", бо дев"ятеро з десяти його жителів на виборах щоразу голосують за комуністів

На початку села споруджують пам"ятник односельцям, загиблим у військових діях. Ідея і фінансування — теж Віктора Балоги. В основі монумента — хрест і ангел.

Завидівчани контактують із Балогою через сільського голову. Той телефонує йому на мобільний.

— У найближчих планах Віктора Івановича — відновити у Завидові недільну школу та провести Інтернет, — каже Ірина Роман.

ЕКС-Міністр фінансів України Віктор Пинзеник, 55 років, народився у селі Смогловиця Іршавського району. Його батьки померли, до рідного села міністр навідується рідко. Селяни кажуть, допомагає їм хіба грошима на церкву.

В Ужгороді живуть батьки нардепа-"регіонала" Нестора Шуфрича, 42 роки. У рідне місто Нестор Іванович приїжджає кілька разів на рік. Для Ужгорода нічого особливого не зробив.

Керівник "РосУкрЕнерго" 44-річний Дмитро Фірташ родом із села Синьків Заліщицького району Тернопільщини.

— Він дуже для села старається, не забуває, — говорить Галина секретар сільської ради Синькова. Прізвище називати не хоче. — Як у червні цього року останній раз був, то привіз ігровий майданчик для садка. Наші діти ніколи би не мали такого, якби не Фірташ. Один той, що всередині садка поставили, по каталогу 8 тисяч гривень коштує. А ті всі гойдалки і гірки надворі, певно, ще дорожчі. Іграшок навіз, м"ячів. Діти дуже задоволені.

Синьків розташоване за 150 км від Тернополя. Тут живуть 1176 людей.

— Він на різдвяні-великодні свята завжди до матері приїжджає. І щоразу чимось селу помагає. Школу завдяки йому перекрили, купили нові парти, стільчики, спортивний інвентар. Ще комп"ютерний клас поставили. Де би наші учні були обізнані із комп"ютером інакше? — продовжує Галина. — А що вже греко-католицьку церкву нашу відреставрував! Вона кам"яна, стара. Перенесення мощів Святого Миколая називається. Купол піднесли, розмальована так гарно. Як гості, які приїжджають, кажуть, другого такого храму на всю Тернопільщину немає.

Народний депутат-"нашоукраїнець" Іван Стойко, 48 років, народився в селі Жизномир Бучацького району Тернопільщини.

— Зараз Іван Михайлович рідше приїжджає. Певно, часу так дуже нема. До батьків у гості навідується. Але завдяки йому раніше центральну дорогу трохи полатали. І комп"ютери до школи купив, і як газ у садок проводили, то поміг, — каже Марія Запоточна, 52 роки, із Жизномирської сільради.

Народний депутат 57-річний Микола Шершун народився в селі Злазне Костопільського району Рівненщини. У рідному селі збудував православну  церкву Київського патріархату Святого Миколая та капличку, реставрував медичну амбулаторію та будинок культури.

— Микола Харитонович має в селі дачу, приїжджає по кілька разів на рік, — каже голова села Валентина Кричильська, 43 роки. — У Злазному живуть його сестри та племінники. Шершун якщо не сам дає гроші, то допомагає "вибити" їх із бюджету. От зараз ми асфальтуємо вулицю Жовтневу — одну з головних у селі. Вона тягнеться на 1300 метрів, по ній возять покійників на кладовище. На її ремонт треба понад 1,5 мільйона гривень. Сподіваємось, що Микола Харитонович не відступить і тут.

Нардеп допоміг відновити сільський стадіон у центрі Злазного. А місцевій футбольній команді подарував нову форму.

Колишній віце-спікер Верховної Ради, заступник голови парламентської фракції комуністів Адам Мартинюк, 58 років, раз на два-три місяці приїздить у рідне село Ветли Любешівського району на Волині. Навідується до батьків — 80-річного Івана Йосиповича та Євдокії Іванівни, 73 роки.

— Бувало, обласних депутатів по півроку не бачимо, а він із Києва постійно приїжджає — на Новий рік, на церковні свята і на дні народження батьків, — каже ветлівець Володимир Дишко. — Має ще тут рідного брата Сергія із родиною. Але для нього все село — наче справжня сім"я.

Прикордонне з Білоруссю село Ветли за 150 км від Луцька. Тут живуть близько 1800 людей. Село називають "червоним", бо дев"ятеро з десяти його жителів на виборах щоразу голосують за комуністів.

— Ідеологія тут ні до чого. Авторитет Адама Мартинюка — оце головне, — кажуть односельці.

Завдячують землякові чи не половиною інфраструктури. Він заасфальтував 9 км сільських доріг, спонсорував зведення церкви і знайшов гроші для будівництва школи. Завдяки депутату селяни отримали цього року нову шкільну актову залу і спортивний комплекс. Виготовив технічну документацію і заклав фундамент майбутнього сільського будинку культури.

— Подарував сільраді скутера, каже — то неподобство, коли головиха їздить на старенькому велосипеді, — сміється сільський голова Ветлів Любов Павлік, 38 років. — Нашій дільничній лікарні спонсорував машину швидкої допомоги і повністю обладнаний стоматологічний кабінет. Дякуємо і за те, що допоміг газифікувати вже півсела.

Селянам імпонує безкорисливість Адама Мартинюка, який не афішує своїх пожертв. Мало хто знає, що за його допомоги відкрили пожежне сільське депо, відремонтували приміщення сільради, звели паркан навколо сільського кладовища та відкрили перше сільське відділення Ощадбанку.

Міністр охорони природного середовища Георгій Філіпчук, 58 років,  народився в селі Киселів Кіцманського району Чернівецької області.

— О, селу він добре допомагає, не забуває, що звідси родом. Навіть інші обіжаються, що всі ресурси йдуть сюди, — розповідає голова сільради Олександр Дідик. — Створили комунгосп на північний кущ району: купили грейдер, сміттєвоз КамАЗ, екскаватор для обслуговування ближніх сіл і районів. У нашому районі всього два грейдери, а тут один для окремого села. Безкоштовно закупив лавочки для стадіонів усього Кіцманського району. Недавно наша делегація їздила на прийом до міністра молоді Павленка. Так Георгій Георгійович посприяв, аби нас прийняли.

Міністр охорони здоров"я 53-річний Василь Князевич народився у селі Терновиця Тисменицького району Івано-Франківської області.

— До Василя я не звертався як до міністра, а як до односельця, — неохоче розповідає сільський голова Терновиці Михайло Брезицький, 52 роки. — Князевичі просили мене, щоб не розголошувати. Добру справу хочуть робити мовчки, постійно допомагають сільській школі.

За сприяння родини Князевичів у селі відремонтували 11 км дороги. Зробили ремонт у фельдшерсько-акушерському пункті, закупили для нього обладнання. Взялися за ще одну амбулаторію. Хочуть відновити садок-школу.

Син Петра Князевича — Руслан — нардеп-"нунсівець". У Терновиці діє його громадська приймальня.

Зараз ви читаєте новину «Дмитро Фірташ реставрував церкву в рідному селі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі