пʼятниця, 07 грудня 2007 07:05

Дітей із садка "Ластівка" можуть викинути на вулицю

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Вихователька дошкільного навчального закладу №61 Марія Прокопів годує супом-пюре Оксанку, 3 роки. 4-річну Роксоланку (ліворуч) батьки навчили їсти самостійно. З нового року 40 дітей можуть опинитися на вулиці. Власником львівського дитсадка став банк ”Киї
Вихователька дошкільного навчального закладу №61 Марія Прокопів годує супом-пюре Оксанку, 3 роки. 4-річну Роксоланку (ліворуч) батьки навчили їсти самостійно. З нового року 40 дітей можуть опинитися на вулиці. Власником львівського дитсадка став банк ”Киї

Батьки сорока вихованців дошкільного навчального закладу N61 на вулиці Сулими, 32 у Львові не знають, чи водитимуть їх сюди наступного року. Приміщення колишнього відомчого дитячого садка "Ластівка" товариства "Завод "Львівсільмаш" уже понад рік перебуває у власності столичного акціонерного комерційного банку "Київ".

Одноповерхова будівля дошкільного закладу ховається в яблуневому саду. До старих дверей під пошарпаною вивіскою веде рівна заасфальтована доріжка.

— Це приміщення із двома великими ігровими кімнатами звели 1954 року, а 1987-го спорудили двоповерхову цегляну будівлю неподалік, — каже завідувачка дитсадка Світлана Балог, 37 років, перебираючи папери в маленькому кабінеті медсестри. Нині її робоче місце тут. Після двох вихідних у кімнаті прохолодно. — У тому приміщенні було просторо, ясно, тепло, для дітей окремі спальні, ванни, туалети, роздягальні. Та наприкінці 1990-х дітей у групах поменшало. Аби менше платити за теплопостачання, підприємство вирішило перевести малят до старого приміщення, яке досі опалюють газові печі.

Спочатку двоповерхову будівлю "Ластівки" здали в оренду трикотажній фірмі "Дайс", а потім у ній оселилися чотири сім"ї. Переобладнувати нежитлові приміщення під помешкання заходилися колишній юрист підприємства Ігор Карбовнік, профспілковий діяч Володимир Магала, інженер Анатолій Ставничий і колишній голова правління Микола Ховряк. Прокуратура Франківського району Львова оскаржила ці дії, бо закон забороняє приватизацію, перепрофілювання чи використання не за призначенням об"єктів освіти та науки. Ще два роки тому прокурор Олександр Воронін вимагав від новоселів звільнити частину дитячого садочка. Та перепланування й ремонти тривають досі. До будинку проклали окремий прохід із вулиці Кондукторської, кілька віконних отворів замурували. На першому поверсі саме встановлюють пластикові вікна.

— А можна поспілкуватися з господарем? — запитуємо в майстрів.

— Навіщо це вам? Цікавтеся в тих, хто дуже дітей любить, у мерії, — відказує чоловік років 45 у спортивній шапці. Називається Пантелеймоном Кулішем і ховається за стіною.

У лютому 2006 року обидва приміщення дитсадка із прибудовою загальною площею 580,3 кв. м разом із іншим майном "Львівсільмашу" перейшли у власність товариства "Міжнародна агропромислова компанія". За договором товариство-санатор підприємства заплатило трохи більше 19 млн грн. Національна компанія "Укрексперт" майно дитсаду — від ігрових кімнат до металевої хвіртки — оцінила у 95348 грн 54 коп. У липні 2006-го Господарський суд Києва ухвалив передати колишнє майно "Львівсільмашу" банку "Київ".

— Уже закрили Будинок культури, а тепер, певно, і за нас візьмуться, — бідкається Світлана Юріївна. — Ми не знаємо намірів банкірів. Тому просимо міську владу, аби взяла нас на свій баланс. У нас же невеликий кошторис, близько 250 тисяч гривень на рік. 14 штатних одиниць, зарплати вихователів — 700–800 гривень.

У дві змішані групи "Ластківки" нині ходять 40 дітей трьох-шести років. Перших малюків батьки приводять о 7.30, останніх забирають о 18.00. За триразове харчування платять по чотири гривні — половину вартості.

— Дітки рідко хворіють, — каже 70-річна Зоя Машалига, медсестра закладу. — Але тут нині не маємо умов, щоб робити їм щеплення, тому відправляємо в поліклініку. У колишньому приміщенні був окремий процедурний кабінет.

Мирослава Гирило, 43 роки, привела до дитсадка доньку Галинку, 3 роки. Хоче записати у групу.

— Тут узагалі нікуди дитину вивести погуляти — з усіх боків дороги та залізниця, — каже Мирослава. — Сусіди особняки високими парканами повідгороджували. А цей садок — як оаза зелена. Як садок закриють — то вже точно на бетоні діти виростатимуть.


Місто боротиметься за "Ластівку"


— Я розмовляла із представниками банку "Київ". Вони мають свої пропозиції, як розпоряджатися майном садочка. Тому все вирішуватимуть перші особи — голова правління цієї банківської установи і мер Львова, — розповідає начальник управління освіти Львова Надія Оксенчук, 49 років. — Гадаю, до кінця року питання вирішиться. Місто налаштоване відстояти садочок "Ластівка" і взяти його на баланс міста.

Зараз ви читаєте новину «Дітей із садка "Ластівка" можуть викинути на вулицю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі