четвер, 11 вересня 2008 18:55

Чотири приятелі створили туристичну фірму

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Юрій Маркевич (ліворуч) та Тарас Кудін (біля карти) обговорюють туристичні маршрути Карпатами в офісі турфірми
Юрій Маркевич (ліворуч) та Тарас Кудін (біля карти) обговорюють туристичні маршрути Карпатами в офісі турфірми

Львів"яни Юрій Маркевич, 32 роки, Андрій Лещишин, 35 років, Назар Омельчук, 28 років, та Тарас Кудін, 30 років, відкрили туристичну фірму "Гармонійний світ".

Чоловіки мають рівні частки в справі. Фірма пропонує нестандартні тури до Карпат. Туристів возитимуть у горах карпатським трамваєм, на конях та джипах. Охочих відпровадять на полонини, де вівчарі випасають овець, та в мисливські угіддя. Бажаючі зможуть повечеряти з монахами в Манявському Скиті.

Власну справу чоловіки вирішили розпочати після того, як повернулися з-за кордону. Маркевич, Лещишин та Омельчук працювали в Англії сім років.

— Ми з Андрієм виїхали 2000 року, — розповідає Маркевич. — З Назаром познайомилися у Лондоні. Разом винаймали житло. Українці там тримаються купи.

Чоловіки згадують, що за кордоном працювали на двох роботах одночасно. Наймалися на будівництво, в автомагазин, готель. У перші місяці заробляли по тисячі фунтів, наприкінці по 2,5–3 тис.

— Спочатку були найкращі заробітки, бо менше заробляєш, менше витрачаєш, — розповідає Назар Омельчук. — Нікуди не ходили, один маршрут — робота-оселя. Винаймали житло в "чорному" районі, бо там дешевше. А далі — більше заробляєш, хочеш почувати себе людиною. Шукаєш помешкання комфортніше, у вихідні подорожуєш.

В останні місяці хлопці орендували будинок на шістьох у центральній частині Лондона. Мали свій сад, паркінг. За місяць платили по 200 фунтів кожен. В Україну вирішили повертатися, коли зрозуміли, що не вдасться досягти більшого.

— Англійського громадянство я не отримаю, — каже Андрій Лещишин. — А просто жити від п"ятниці до п"ятниці набридло. Бо в п"ятницю ти впевнений, що гроші надійдуть на рахунок. Продукти купуєш, не дивлячись на цінники. В останні роки життя в Англії мені з банку надходив звіт по витратах. Виходило, що заробив, те й витратив.

До України хлопці поверталися поодинці. Під час зустрічі вирішили, що треба розпочинати власну справу.

— Я в Англії займався прибиранням, — розповідає Юрій Маркевич. — Думав тут створити таку ж фірму. Але у нас мало людей, які можуть собі дозволити наймати прибиральників.

Назар запропонував створити фірму з внутрішнього туризму. Тарас Кудін пристав на пропозицію товаришів. Починати вирішили із західного регіону.

— Ми не повеземо туриста, де самі не були, тому почали вивчати пропозиції, маршрути, шукати готелі та садиби з гарним сервісом, — додає Юрій.

За поїздки Карпатами чоловіки заплатили тисячу доларів. На оренду офісу та податки в місяць витрачають 6 тис. 200 грн. Попередньо запланували витрати на рекламу та веб-сайт — тисяча на місяць.

— Вкладаємо власні гроші. Ділимо витрати на чотири частини, — каже Маркевич. — Наприкінці жовтня відправимо туристів. У Карпатах починається зимовий сезон.

Заробітчани бояться ризикувати заробленим

Любов Максимович, 55 років, голова західноукраїнського центру "Жіночі перспективи", каже, що лише 3% осіб, які повертаються з-за кордону, вкладають зароблені гроші в бізнес.
— Люди не ризикують починати підприємницьку діяльність, — зазначає Любов Володимирівна. — Їм спокійніше вкладати гроші в будівництво, купівлю житла та навчання дітей.

Зараз ви читаєте новину «Чотири приятелі створили туристичну фірму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі