четвер, 03 грудня 2009 18:21

Чи Україні так добре, як Путіну з Тимошенко?

Прем"єр Росії Володимир Путін похвалив українського колегу за виконання газових угод.

— Нам працювати з урядом Тимошенко комфортно, — сказав він у Ялті під час переговорів. А чи комфортно Україні з такою прем"єркою? Чим Тимошенко розрахується за підтримку Путіна? Адже відомо, що Москва ніколи за гарні очі компліментів не робить, а тим більше нашій країні.

Приїзд Володимира Путіна до України напередодні президентських перегонів був схожий на його передвиборний візит зразка 2004 року до Віктора Януковича. Тоді господар Кремля відкрито підтримав лідера Партії регіонів. Сьогодні він відкрито підтримує Тимошенко, очевидно, списавши Януковича як невдаху. Знаково, що переговори пройшли в Криму, аби справити враження насамперед на жителів півострова, де найсильніші проросійські настрої. Цим жестом Путін вказав кримчанам та іншим жителям південного сходу України, хто справжній фаворит Москви і за кого їм слід голосувати.

Перед підписанням міжурядового протоколу Володимир Путін кілька разів повторив, що з урядом Тимошенко йому "працювати комфортно". Похвалив її за дотримання підписаного на початку року газового контракту. Найбільш цинічно звучала теза Путіна, що теперішні газові контракти зміцнили українську незалежність:

Приїзд Путіна до України був схожий на його передвиборний візит

— Уряду Тимошенко вдалося вивести країну в стан самодостатності й реального зміцнення суверенітету.

І це сказав політик, який ще торік переконував євроатлантичну спільноту на саміті НАТО в Бухаресті, що Україна — це "недодержава", що більшість території їй подарувала Росія тощо.

Соромно й гидко було дивитися на те, як Тимошенко схвально кивала головою і підсміювалася, коли Путін глузував із хай уже не надто популярного, та все-таки чинного президента України Віктора Ющенка і його грузинського колеги Михаїла Саакашвілі, який прибув до Києва з офіційним візитом. Володимир Володимирович у своїй манері, перебуваючи на українській території, сказав буквально таке:

— Бійці згадали колишні дні. І битви, що разом продули вони.

А ще він порадив двом президентам незалежних країн... вечеряти разом без краваток, натякнувши на відомий епізод із Саакашвілі.

— Ще з"їсть гість Ющенка краватку, — пожартував гість Тимошенко. На це Юлія Володимирівна... ні, не захистила свого приятеля Міхо, не потупила очі, не перевела розмову на іншу тему. Вона сказала:

— Я точно можу проводити вечері без краваток.

До речі, у прем"єрів вечеря була запланована, під час якої, за словами Путіна, вони мали обговорювати творчість Чехова. Важко не погодитися з "регіоналкою" Ганною Герман, що прем"єр дедалі більше нагадує не керівника уряду незалежної держави, а кремлівського папужку.

Цілком можливо, від нас вимагатимуть віддати українські стратегічні газогони

Цікаво, що такої високої оцінки діяльності Тимошенко, яку дав їй Путін, не готовий поставити український народ. Усі опитування громадської думки показують, що її дії в країні підтримує заледве 20% населення. Жалюгідний фінансовий стан "Нафтогазу України" і стрибки курсу гривні — це той суверенітет, який ми "зміцнили", як каже Арсеній Яценюк, найвигіднішими для "Газпрому" контрактами, підписаними прем"єром. Наслідок — хімічну промисловість знищено, тепер на українському ринку панують російські виробники міндобрив. Металургія, яка й так занепадає через світову кризу, стала ще менш конкурентоспроможною через здорожчання газу.


Тепер Україна може втратити і свою газотранспортну систему. Адже, як би Путін нас не заспокоював про нештрафування за недобір газу, треба розуміти, що нас "простили" лише за 2009 рік.

У договорі, який продовжить дію і в 2010-му, положення щодо цих штрафів лишилися! До виборів, щоб не нашкодити Тимошенко, росіяни Україну точно не штрафуватимуть, а після — ніхто ніяких гарантій не дасть. Якщо наступного року через кабальний договір знов виникне борг і ми не задовольнимо примхів "Газпрому", то, цілком можливо, від нас вимагатимуть віддати українські стратегічні газогони.

Так само не може "гріти" Україну збільшення ставки на транзит російського газу з 1 січня, оскільки й газ буде дорожчим, бо не діятиме знижка 20%. Крім того, газ зростатиме в ціні й через те, що дорожчає нафта, а вартість газу, як відомо, формується за спеціальною формулою на основі ціни нафти. Усе це означає одне: українські виробники будуть дедалі менш конкурентоспроможними і згортатимуть свою діяльність, а на їхнє місце приходитимуть або російські власники, яким Москва створить пільгові умови з постачання газу, або товари російського виробництва, як це вже відбулося з міндобривами.

Отже, у результаті виграватиме Росія, яка скупить українські стратегічні підприємства і через них впливатиме на економіку України, а отже — і на політику Києва. Таким чином, від нашої незалежності залишиться тільки прапор і гімн, а Юлія Володимирівна, як губернатор Малоросії, вестиме за чаєм зі своїм московським господарем світські бесіди про творчість Чехова. Згадуватиме, як вони влучно колись 2009 року в Ялті поглузували з Ющенка та Саакашвілі.

Зараз ви читаєте новину «Чи Україні так добре, як Путіну з Тимошенко?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі