середа, 13 серпня 2008 07:11

Будівництво весільного салону блокують місцеві жителі

Мешканці будинку на просп. Злуки, 43 протестують проти будівництва салону весільної атрибутики біля їхнього дому. Вони поламали дерев"яну огорожу і не пустили вантажівку із будівельними матеріалами на територію. Із 1 серпня оголосили пікетування. Щодня чергують.

— Одні кажуть, тут буде готель, другі — бордель. Раніше на цьому місці стояв вагончик із баром-павільйоном "Бістро". П"яних було повно. Тому, коли носили документ за його знесення, люди підписувалися. Але про нову будову ми нічого не знали. Усе було підпільно, — розповідає 61-річна Леся Швидка. — А як треба буде каналізацію прочистити, як то зробити без доступу? Та й онука у садочок сюдою вожу. А потім куди треба буде обходити?

Глибокий котлован впирається у загорожу дитячого садка. На дошках неподалік сидять "чергові" жінки.

— У нас кооперативний дев"ятиповерховий дім на 179 квартир. Через арку — ще один, державний. Це ж наша прибудинкова територія! — запевняє голова об"єднання співвласників багатоквартирних будинків Лілія Свердлова, 56 років. — Попередній голова кооперативу чомусь здав печатки до мерії. Рішення про скасування кооперативу ми не маємо. Збираємося робити документи про втрату печатки. Найвищий орган влади у нас — загальні збори. А від підприємця нічого не хочемо.

Люди скаржаться на вузький проїзд до будинку. Кажуть, дві машини ледве проїжджають. А коли ще нова будівля з"явиться, то не матимуть як перейти.

— Від торця дому до огорожі садка усього 7 метрів. А мало би бути 15, — додає 53-річна Олена Присяжна. — Не, дай Боже, будівля займе ще трошки місця, то тут і проїзду для "швидкої" чи "пожежної" не залишиться. Це ж порушення усіх санітарних і пожежних норм!

Мешканці пишуть листи до президента, мера, в обласну раду та адміністрацію. Збираються подавати до суду.

— Нам погрожували, що як будемо виступати, то взагалі замурують в"їзд на територію. Але ми будемо стояти до останнього, — переконує 58-річна Леся Денис.

В інспекції держбудконтролю стверджують, що підприємець має усі необхідні документи для будівництва.

— У документах, які були надані нам, порушень не було. А оскаржувати дозволи архітектури, санстанції, пожежників, відділу благоустрою — це поза моєю компетенцією. І рішення сесії міськради теж не ревізую, — пояснює начальник інспекції держбудконтролю у Тернопільській області Сергій Авдонін, 58 років.

Підприємець Мирослава Денисюк, 34 роки, підраховує збитки через припинення будівництва. Каже, уже втратила понад 20 тис. грн.

— Загальна площа двоповерхової споруди у формі двох кілець — 296 метрів квадратних. Це салон весільної атрибутики. Його неможливо перепрофілювати ні під супермаркет, ні під бар, — показує план будівництва жінка. — Є список із 74-х мешканців, які погодилися на це будівництво. Я три роки потрібні документи збирала.

Вона заперечує будь-які погрози на адресу людей.

— Двічі із чоловіком ходили на зустрічі з ініціативними групами мешканців. Сама запропонувала їм частково облаштувати дитячий майданчик та асфальтувати тротуари. Але вони хочуть, щоб ми поміняли труби водогону в усіх під"їздах. А це ж коштує, майже як усе моє будівництво! — обурюється Мирослава. — Пожежні норми дотримано. Між будинками 10 метрів.

Із документів зрозуміло, що салон буде розміщено на вул. Лепкого, суміжній із просп. Злуки.

— Коли я починала збір дозволів, кооперативу як такого не було. Цією територією розпоряджалася мерія. Об"єднання співвласників багатоквартирних будинків зареєстрували недавно, — продовжує Денисюк. — Я не хочу нікому зла. Але після того, як поламали огорожу, змушена була звернутися до міліції. Навіть найняла охорону. Проте жителі все одно не пускають будівельників.

Зараз ви читаєте новину «Будівництво весільного салону блокують місцеві жителі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі