вівторок, 14 лютого 2006 18:47

Будинок після капремонту ледь не завалився

Автор: фото: Віталій ГРАБАР
  Подружжя Коренів у аварійній квартирі. Стіну над дверима вкрили тріщини
Подружжя Коренів у аварійній квартирі. Стіну над дверима вкрили тріщини

У неділю ввечері в помешканнях львів"ян на вулиці Головацького, 34, та Декарта, 14, раптово почали розходитись по стінах тріщини, зі стелі падали шматки штукатурки. Почувся страшний гуркіт і тріск. Людям здалося, що будівлі ось-ось розваляться.

— Затріщало так, ніби хтось стіни струснув, — розповідає 71-річна львів"янка Анна Корінь — жителька одного з двох сторічних будинків, які почали тріскатися. — Я кинулася до дверей — і не можу їх відкрити. Ніби хтось підпер з тої сторони. Я штурхнула щосили плечем, аж тоді вони відкрилися.

З неділі на понеділок у помешканні Коренів ніхто не ночував. Син пішов до товаришів. Анна всю ніч сиділа на роботі в чоловіка. 75-річний Володимир Корінь працює неподалік сторожем. Сусіди також намагалися не залишатися у домівках. Молоде подружжя, яке живе над Коренями, ніч провели насторожі. Боялися заснути, тому сиділи до ранку в коридорі біля вхідних дверей.

До рятувальників зателефонували вже в понеділок зранку. Першими приїхали пожежники та працівники управління з надзвичайних ситуацій. Фахівці обстежили будинок і жахнулися.

— У підвалі утворилось озерце. З"ясувалося, що вода затікає  й розмиває фундамент, — каже керівник прес-центру Головного управління МНСУ на Львівщині 26-річний Павло Василенко. — Вода затопила підвал, просочилася під фундамент, тому просіли стіни.

Сиділи до ранку в коридорі біля вхідних дверей

Виявилося, що тріснула труба водогону. Під час морозів промерз ґрунт, старі чавунні труби випробування не витримали, вода просочилася під будинок. Близько 17-ї години комунальники завершили ремонт — трубу полагодили, а воду з пивниці спустили.

За словами комунальників, будинок на Головацького від обвалу врятував капремонт, який триває й досі. В будинку зміцнили фундамент та зробили стяжку стін. У сусідньому домі, на вулиці Декарта, капремонт закінчився рік тому. Правдоподібно, незабаром доведеться робити новий. Стіни дуже пошкоджені.

Міська влада про нещодавній капремонт не згадує. Натомість мешканці добре пам"ятають свої річні поневіряння по чужих кутках.

— Ми майже рік жили троє у шестиметровій кімнаті, — каже Володимир Корінь. — Думали, що нам все зроблять, як треба. А над головами і далі дерев"яні перекриття, вікна повставляли так, що пальці можна було пропхати між стіною і рамою. Не знаємо, що робити і куди подітися. Жінка боїться залишатися в хаті, каже, що стіни обваляться.

Керівники міста запевняють, що боятися нічого: причину просідання будівель усунено. Лише трьом сім"ям (загалом в будинках — 13 квартир) запропонували тимчасовий притулок у готелі "Київ". Комісія, що вивчала ситуацію в аварійних будинках, назвала ці помешкання найнебезпечнішими. Решті ж мешканців доведеться лишатися вдома.

— Я не бачу небезпеки обвалу будинку, оскільки першопричину того, що сталося, ліквідовано, — каже перший заступник міського голови Львова Василь Кравців, 62 роки.

Зараз стіни будинку підтримують дерев"яні підпори. Їх встановили ще в понеділок. Фахівці надалі слідкуватимуть, щоб на стінах та стелях не збільшувалися тріщини, та вивчатимуть стан фундаменту. Кажуть, вода могла вимити порожнини під ним, тож їх треба буде заповнити бетонним розчином.

У Львові 92 аварійні квартири

У Львові 92 аварійно-небезпечні квартири, в яких будь-якої хвилини може повторитися те, що трапилося на вулиці Головацького.
— Неможливо перелічити всі будинки, тому що є квартири, розташовані у прибудовах, надбудовах, флігелях, які в аварійному стані, — каже заступник міського голови з питань житлово-комунального господарства 40-річний Ігор Базарник.
Замість очікуваних 140 млн грн на капремонт аварійного житла, цього року комунальники зможуть розраховувати на вдесятеро меншу суму. З таким фінансуванням аварійні квартири відремонтують лише за десять років.

Зараз ви читаєте новину «Будинок після капремонту ледь не завалився». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі