четвер, 24 грудня 2009 13:04

Браконьєри прострелили рибалкам човен

Автор: фото: Ігор ДОВГАНЬ
  Рибалки мітингують перед приміщенням Чернівецької облдержадміністрації у понеділок зранку. Вимагають не відновлювати промислового вилову риби
Рибалки мітингують перед приміщенням Чернівецької облдержадміністрації у понеділок зранку. Вимагають не відновлювати промислового вилову риби

У понеділок, 21 грудня, близько 100 рибалок мітингували перед приміщенням Чернівецької облдержадміністрації. Вимагають покарати невідомих браконьєрів, які стріляли з рушниці у двох рибалок-спортсменів — 43-річних Валерія Федорова та Андрія Сусленського.

Валерій та Андрій із пікетувальниками тримають плакати "Досить красти нашу рибу", "Начальника Кельменецької міліції у відставку". 7 грудня вони спінінгували на Дністровському водосховищі в Кельменецькому районі.

— Ми ловили рибу під скалами. Витягували спінінг і зачепили риболовецькі сітки. Їх тут безліч позакидали браконьєри. Ми розплутали снасті і збиралися пливти далі, — розповідає Федоров. — Але раптом від берега до нас рушила моторка. У ній було двоє чоловіків. Підплили до нас і протаранили нашу лодку. Ми з Андрієм впали на дно човна. До нас застрибнув один із нападників і спробував виштовхати мене у воду. Від нього тхнуло перегаром. Він не розрахував сил і сам упав за борт.

Інший чоловік у цей час шість разів вистрелив у рибалок із рушниці.

— Першою кулею він пробив нам борт човна й зачепив мені чобіт. Ми попливли до берега. Над нашою головою свистіли кулі. Хвиля на водосховищі була висока, нападники були п"яні, тому, на щастя, не влучили, — каже Валерій Федоров.

За 15 хв. на водосховище приїхав чернівчанин Віктор Панівський. Саме його сітки зачепили рибалки.

Одного з нападників я знаю в обличчя. Він працював в рибнадзорі

— Мені подзвонили, що хтось краде мої сітки. Таке вже було не раз. Але як я приїхав,  уже нікого на місці не було, — переконує Панівський. — Від рибалок на березі чув, що була стрілянина. Але це не міг бути сторож моїх сіток, бо в нього немає рушниці. Мої сіті тут законно. Із наступного року в Дністровському водосховищі дозволять промисловий вилов риби, то ми вивчаємо, які види можна ловити.

— Одного з нападників я знаю в обличчя. Він працював в рибнадзорі. Ми написали заяву в міліцію. Це ж був замах на життя! Але міліція з порушенням кримінальної справи затягує. Мабуть, хочуть зам"яти справу, — припускає Федоров. — Ходять слухи, що аби закинути браконьєрську сітку у водосховище, треба заплатити 3 тисячі гривень на місяць можновладцям із рибінспекції.

— Формально документи в Панівського, як і в багатьох інших браконьєрів, є, — каже 23-річний Антон Овелько з обласної федерації риболовецького спорту. — Але є багато норм, яких вони не дотримуються. Наприклад, сітки не можна ставити в шахматному порядку, не можна займати ними дві третини русла. А на наших водоймах сіток позакидали втричі більше, ніж дозволено документами. Рибі ніде дітися. Як відновлять промисловий вилов, будемо взагалі без риби. Промисловики отримують дозвіл на вилов 20 тонн риби на рік, а ловлять у десятки разів більше. Їх ніхто не контролює. Ми проти цього.

Начальник Верхньодністровського басейнового управління Василь Харабара, 64 роки, пообіцяв зустрітися із рибалками на нараді найближчим часом.

Зараз ви читаєте новину «Браконьєри прострелили рибалкам човен». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі