середа, 17 вересня 2008 07:00

Батьки погрожують не пустити дітей до школи через опромінення

Автор: фото: Надія МАКУШИНСЬКА
  Інженери-радіофізики з центральної санепідеміологічної станції Мінохорони здоров’я України міряють рівень електромагнітного випромінювання на території чернівецької школи №22 4 вересня 2008 року
Інженери-радіофізики з центральної санепідеміологічної станції Мінохорони здоров’я України міряють рівень електромагнітного випромінювання на території чернівецької школи №22 4 вересня 2008 року

"До нас на початку місяця приїжджали київські фахівці із санітарно-епідеміологічної служби. Зафіксували перевищення норми електромагнітного випромінювання у три рази. То все через антени стільникового зв"язку, що понаставляли через дорогу від школи. А ще своє роблять антени на готелі "Черемош" та висотці "Кварц", — розповідає житель Чернівців Ярема Андрусів, 44 роки.

У понеділок ввечері він скликав позачергові батьківські збори у чернівецькій школі N 22, що на вул. Південно-Кільцевій. Чернівчани вимагають від чиновників або закрити школу, або прибрати антени. Інакше погрожують 25 вересня не пустити дітей до школи.

— У дітей випадає волосся, паморочиться голова, йде кров з носа, вух, поганий апетит, знервованість. Батьки кожного школяра повинні вирішити: що їм важливіше — здоров"я дітей чи послух перед владою, — каже Марія Волощук, 43 роки.

— Ми не можемо більше терпіти, — переконує адвокат 37-річний Максим Косовський. — Незважаючи на технічні паспорти кожної антени, їх видають без замірів на місцях. Тобто, аби дати папір на право розміщення базової станції, обласна санітарно-епідеміологічна станція не вимірює реального випромінювання, а лише записує занотоване в документації мобільного оператора.

Санепідеміологи проводили виміри 28 серпня. У деяких місцях неподалік школи, де допустима норма 2,5 мікровата на кв. см, зафіксували 6,5. Кілька днів тому обласна санепідемстанція підготувала постанову щодо тимчасового закриття навчального закладу. Однак документа поки що не підписали. 46-річна Наталя Воробйова з обласної санепідемстанції каже, що міське управління освіти не готове закрити школу.

— Чиновники розводять руками. Мовляв, болить голова — так треба, терпіть, — додає Ярема Андрусів.— Розібратися в цій справі мала б комісія представників міської влади, "Укрчастотнагляду", санепідемстанції та кількох відповідних управлінь. Однак її ще не створено.

До 25 вересня шкільний актив має повідомити родичам школярів про початок страйку. Для цього надрукують тисячу листівок — саме стільки дітей навчаються у школі. На знак згоди батьки повинні підписати їх.

Наступного дня після зборів у школі міський голова Чернівців 54-річний Микола Федорук заявив, що вимагатиме від санепідеміологів відключення шкідливих джерел випромінювання.

— У радіусі кілометра навколо школи працюють 62 радіовипромінюючі пристрої. Їх встановили з дозволу обласної СЕС. Тепер санстанція має негайно видати постанову про відключення усіх джерел випромінювання, які спричиняють перевищення фону. Школа N22 працюватиме.

Зараз ви читаєте новину «Батьки погрожують не пустити дітей до школи через опромінення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі