четвер, 06 травня 2010 18:53

796 чагарників у Львові нарахували студенти

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Дев’ятикласник  львівської школи-інтернату №2 Андрій Юркевич пробує, чи зручно сидіти на саморобному пуфі із пластикових пляшок. У п’ятницю він прийшов до Палацу мистецтв на виставку винаходів
Дев’ятикласник львівської школи-інтернату №2 Андрій Юркевич пробує, чи зручно сидіти на саморобному пуфі із пластикових пляшок. У п’ятницю він прийшов до Палацу мистецтв на виставку винаходів

"У 1950–1960-х Львів був лідером по озелененню на весь Радянський Союз. Сьогодні гроші, виділені на насадження, просто відмиваються. Пообрізають дерева на кількох алеях — і спишуть на це сотні тисяч гривень, — каже Ігор Шукель, 52 роки, із кафедри ландшафтної архітектури Львівського лісотехнічного університету".

Його студенти зробили проекти реставрації львівських парків. Представили креслення на Фестивалі науки в Палаці мистецтв.

Парк біля церкви Різдва Пресвятої Богородиці на Сихові пропонують висадити у формі риби, де замість ока — озеро. Риба — символ раннього християнства.

— Коли 2001-го до церкви приїжджав Папа Римський Іван Павло ІІ, на територію біля храму виділили 1 мільйон 200 тисяч гривень. Гроші використали не за призначенням. А їх можна було б тепер вкласти у проекти студентів. Реконструкція парків — справа недешева. Один квадратний метр газону коштує 15 доларів. Його догляд обходиться в 38 доларів на рік. А щоб завезти з Голландії декоративне 40-річне дерево 4–7 метрів висоти, треба 17 тисяч доларів. Та якщо гроші використати мудро, буде користь і нам, і кільком наступним поколінням.

Щоб завезти з Голландії декоративне 40-річне дерево, треба 17 тисяч доларів

На реконструкцію саду біля собору святого Юра треба також щонайменше мільйон гривень.

У Львові є 11 парків на балансі міста. Студенти Лісотеху нарахували 796 чагарників. Усіх їх хочуть упорядкувати. У пеньках пропонують зробити декоративні смітники. У парках на околиці міста застосувати крісла, зроблені із пластикових півлітрових пляшок.

— Це дешева альтернатива лавочкам, — усміхається завкафедри дизайну 54-річний Володимир Прусак. — Порожні пляшки щільно одну до одної склеюють корками вниз до металевого каркасу. Такий пуф досить міцний, не боїться дощу. Добре, якби відпочивальники не викидали пляшки на галявини, а власноруч виготовляли такі крісла.

Зараз ви читаєте новину «796 чагарників у Львові нарахували студенти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі