понеділок, 28 травня 2012 05:00

16 осіб було на одне місце

Найбільше спеціалістів ІТ-сфери — півтори тисячі щороку — випускає Львівський  університет "Львівська політехніка". 95% з них працевлаштовані.

— Торік при вступі на програмне забезпечення претендували 16 осіб на одне бюджетне місце. Рік навчання коштує близько 8 тисяч гривень. Хороший програміст може оплатити цю суму однією місячною зарплатою, — каже проректор з науково-педагогічної роботи "Львівської політехніки" Дмитро Федасюк, 57 років. — Із третього курсу студенти можуть принести довідку з роботи й отримати дозвіл на індивідуальне навчання. Вони навіть сесію можуть складати віртуально.

— У Львові є близько 120 дрібних ІТ-компаній, понад 20 великих. В усіх працюють наші студенти. Розробляють програмне забезпечення, тестують програми, ігри, займаються системним адмініструванням, веб-дизайном.

Працедавці кажуть, студентів треба підтягувати, бо мають лише базові знання.

— ІТ-сфера динамічно розвивається, і навіть найкращому фахівцю слід індивідуально вчитися, аби йти в ногу з прогресом. Є десятки мов програмування, у кожній фірмі користуються іншою. У "Політехніці" ми даємо теоретичні знання основних мов. У нас недостатньо викладачів, які навчали би новинок на сучасному рівні. Їм фінансово вигідніше працювати на фірмах, ніж в університеті.

Завдяки чому саме у Львові такий потужний ІТ-центр?

— Львів увійшов у тридцятку найпривабливіших міст світу щодо розгортання сфери інформаційних технологій, за версією однієї світової компанії. Окрім високого освітнього рівня, наші програмісти дуже відповідальні і старанні. Конкуренти — індуси та китайці — беруть ринок кількістю, наші — якістю.  На базі "Львівської політехніки" плануємо створити IT-парк, де би зосереджувалися всі новітні технології для роботи і відпочинку студентів-айтішників.

Зараз ви читаєте новину «16 осіб було на одне місце». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі