середа, 21 червня 2017 14:30

Вдома не краще

"Что с руками?" - пише Ростиславу Слесарю знайома. Він сидить на балконі багатоповерхівки. Знімає себе на відео у прямому ефірі соцмережі "Вконтакте". Має вільний час, бо закінчилась кахельна плитка. Три дні обкладав ванну кімнату польському господареві. Руки в дрібних темних плямах.

- Мне 20 лет. Учился в колледже на помощника слесаря. Уехал работать в Польшу. Руки обкусалы клопы в общежитии, - розповідає Ростислав. Каже, що на дорогу й проживання витратив більше , ніж заробив. Однак повертатися в рідні Ріпки на Чернігівщину не хоче.

Відео дивиться четверо людей. Трансляція триває дві години, зпитань Ростиславу більше ніхто не ставить. Він розказує про голубів на сусідньому даху. Я вимикаюсь.

За 10 км від Слесаря стоїть будинок полячка-заробітчанка Данка. Вона - на заробітках у Німеччині, вдома не була два роки. Ми познайомились, коли були змушені спати разом на двоспальному ліжку під час заробітків. Їй було 53. Наш хазяїн - німець Аксель Хане - називав себе Гітлером, а ми його падлою. Платив по 19 центів за кілограм зібраної чорниці. Данка влаштувалась найкраще - їй Аксель дозволив прибирати в нього вдома. Мала за те чистими 5 євро на день.

Син Акселя поїхав до США за програмою Work and Travel. Там одружився. Повертатися не збирається.

Зараз ви читаєте новину «Вдома не краще». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі