пʼятниця, 19 липня 2024 07:50

Зростуть витрати на житло: у Чехії зміниться допомога українським біженцям

Зростуть витрати на житло: у Чехії зміниться допомога українським біженцям
Для українських біженців у Чехії відкоригують виплати. Фото: slovoidilo.ua

У Чехії із серпня можуть збільшити гуманітарну допомогу для родин біженців з України.

Може зрости сума витрат на житло, яка вираховується відповідно до розміру допомоги. Про це йдеться у проєкті постанови уряду, пише 420on.cz.

Уряд Чехії обиратиме між двома варіантами збільшення, запропонованими Міністерством праці. Коригування покликане дати можливість людям з тимчасовим захистом знайти інше житло після того, як з вересня держава припинить надавати безкоштовне. В організаціях допомоги вважають, що розмір підтримки з боку Чехії невеликий. За неї важко винайняти та оплатити квартиру. Тому попереджають про погіршення ситуації для біженців з України.

"Оскільки з 1 вересня 2024 року іноземці з тимчасовим захистом більше не можуть жити у державному безкоштовно, необхідно скоригувати суми їхніх витрат на житло через гуманітарну допомогу – основну допомогу для цієї групи - так, щоб вони могли покрити свої витрати на житло", - заявили в Мінпраці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна і Чехія домовились на 10 років. Головне - боєприпаси

Припускають, що суми можуть збільшити щонайменше за місяць до закінчення терміну надання безкоштовного житла.

Для біженців, які можуть працювати, держава зараз оплачує проживання у державному житлі максимум на п'ять місяців. Найдовше платять лише за вразливі групи населення. З вересня держава надаватиме безоплатне житло новоприбулим лише протягом перших трьох місяців.

Гуманітарну допомогу можуть отримувати лише родини біженців з доходом нижче прожиткового мінімуму та фіксованою вартістю житла. Тепер розмір цієї допомоги становить 6 тис. крон на місяць для вразливої ​​особи у зареєстрованому житлі та 3 тис. крон для інших. А також 4,8 тис. крон для вразливої ​​особи в іншому житлі та 2,4 тис. крон для інших. Виплати мають відповідати прожитковому мінімуму і доходу біженців.

Міністерство внутрішніх справ заощадить від 140 до 160 млн крон на місяць на безкоштовному житлі, тоді як Міністерству праці буде потрібно додатково 133 млн крон на місяць на допомогу в першому варіанті та 116,6 млн крон - у другому.

Тому МВС могло б скоротити свої річні витрати на 1,68-1,92 млрд. крон, а Міністерство праці – збільшити їх на 1,4-1,6 млрд. крон.

За даними МВС, на на цей час у Чехії перебуває 362,1 тис. осіб з тимчасовим захистом. З них 91,7 тис – це діти та молодь до 18 років і понад 14 200 – старші 65 років. Три п'ятих із 256,2 тис. осіб активного віку становили жінки. Згідно з довідковим матеріалом, 97 тис осіб отримують гуманітарну допомогу. З них 66 тис. - це вразливі люди, тобто діти, студенти, вагітні жінки, люди старші 65 років, інваліди та ті, хто доглядає дітей молодше шести років.

Міністерство внутрішніх справ Чехії запустило пілотний проєкт добровільного повернення додому українських біженців. Чеська влада готова сплатити українцям квитки на автобус, а хворим – транспортування в машині швидкої допомоги.

Проєкт триватиме з червня до листопада. Ним можуть скористатися ті біженці-українці, які хочуть повернутися на Батьківщину.

Зараз ви читаєте новину «Зростуть витрати на житло: у Чехії зміниться допомога українським біженцям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі