середа, 24 лютого 2010 14:24

Затримано злочинців, які продали до Сибіру 100 українців

Затримано злочинців, які продали до Сибіру 100 українців

Співробітники управління по боротьбі зі злочинами, пов"язаними з торгівлею людьми, Головного управління МВС України в Запорізькій області затримали п"ятьох мешканців Запоріжжя, які постачали дешеву робочу силу на будівництво залізниць у Сибіру.

Як повідомили в ГУ МВС України в Запорізькій області, слідство має інформацію про те, що понад 100 громадян України переправлено злочинною групою в РФ. У даний час робота щодо встановлення осіб потерпілих триває.

Робітникам, які вербувалися на території України, обіцяли гідну плату в доларах, харчування та проживання за рахунок роботодавця, медичне обслуговування.

"Реальні умови не мали нічого спільного з цією веселою картиною. Сибір. 15-годинний робочий день, під час якого гастрабайтери повинні були викласти в 6-7 разів більше шпал, ніж їхні російські колеги. Раціон із запліснявілого хліба і дешевої крупи, звареної на воді. Гроші - лише на сигарети та чай. І обіцянки розрахуватися після закінчення терміну", - розповіли в ЦГЗ.

Деякі українці намагалися втекти, але змушені були повернутися, оскільки вони не могли подолати сотні кілометрів тайги. Крім того, при прийомі на роботу у них відбирали документи.

"Доля деяких працівників досі не відома. Про таких кажуть "пропали безвісті". Їх точна кількість поки невідома. Як і загальна кількість тих, хто пройшов через "залізничне пекло", - кажуть у ЦГЗ.

Водночас, правоохоронці дізналися, що в організатора злочинної групи є чотириярусний будинок у Запоріжжі, нерухомість в Арабських Еміратах та Іспанії, шикарні авто і великі кошти на банківських рахунках. Зараз майно членів групи заарештовано.

Стосовно учасників злочинного бізнесу порушено кримінальну справу за ч.2 ст.149 Кримінального Кодексу України (Торгівля людьми). За такі злочини законом передбачено позбавлення волі на термін від 5 до 12 років. Досудове слідство у справі триває.

Нагадаємо, нещодавно в Запоріжжі викрили угруповання, члени якого протягом 2007-2009 років вивезли до Російської Федерації 31 мешканця Запорізької області, де продали їх для подальшої безкоштовної експлуатації праці.

Интерфакс-Украина

Зараз ви читаєте новину «Затримано злочинців, які продали до Сибіру 100 українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі