пʼятниця, 13 вересня 2024 14:31

Забруднення Сейму й Десни: що говорять у Міндовкілля

 

Ситуація з забрудненням річок Сейм покращується, адже рівень кисню поступово збільшується. А забруднення в Десні рухається повільніше.

Про це, як передає "Вишгород Онлайн", 12 вересня заявила заступниця міністра захисту довкілля та природних ресурсів Олена Крамаренко.

Інформація щодо забруднення річок активно поширилася 28 серпня. Тоді міський голова Вишгорода Олексій Момот написав, що з боку російського кордону Десною спускається отруйна речовина. Як зазначав мер, про це йшлося під час засідання Київської обласної комісії з питань ТЕБ та НС.

Однак виявилося, що тоді комісія говорила лише про забруднення Сейму в Сумській області. У протоколі засідання на той момент не вказували, що річка Десна вже забруднена. Таким чином, заборону на купання і вилов риби в ній ввели в якості "превентивних заходів".

Ситуація прояснилася 10 вересня. Того дня прем'єр-міністр Денис Шмигаль підтвердив, що Сейм і Десна забруднені, а викиди здійснив цукровий завод у російському місті Тьоткіно.

Крім того, Міністерство захисту довкілля уточнило, що забруднення Десни є лише на Чернігівщині.

Нині ж у Міндовкілля говорять про наявність позитивних змін. За словами Олени Крамаренко, рівень кисню в окремих місцях Сейму вже досяг нормальних значень, і випадків мору риби не зафіксовано.

Тим часом на Десні зменшується швидкість поширення забрудника. Як зазначила заступниця міністра, площа плями там більш розпорошена, а запах значно менший порівняно з Сеймом.

Забруднена вода рухається доволі повільно. Крім того, зібрано 31 тонну мертвої риби: 12 тонн – на Чернігівщині, близько 19 тонн – на Київщині.

У міністерстві сподіваються, що забрудник не дістанеться місця, звідки надходить вода для жителів Києва.

Заступник директора "Київводоканалу" Володимир Костюк зауважував, що Десна забезпечує 70% підготовленої питної води для столиці України. Втрата такого джерела призведе до серйозних наслідків.

В такому разі воду братимуть із Дніпровської станції та артезіанських джерел. Однак ця альтернатива не зможе забезпечити водою всю столицю на 100%. Втім, у "Київводоканалі" уточнили, що це найбільш песимістичний сценарій, вірогідність якого наразі низька.

Зараз ви читаєте новину «Забруднення Сейму й Десни: що говорять у Міндовкілля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі