середа, 05 листопада 2008 12:43

З якими зовнішніми викликами зіштовхнеться Обама

З якими зовнішніми викликами зіштовхнеться Обама

Після обрання Барака Обами президентом, окрім проблем внутрішніх, демократу доведеться зіштовхнутися із зовнішніми викликами.

Першою є проблема з іранською ядерною програмою.

Зараз військовий конфлікт США та Ізраїля з цією країною є найбільш очевидним. В Обами є шанс продовжити переговорний шлях свого попередника Джоржа Буша. Крім того він може сподіватися на позитивний результат, оскільки падіння цін на нафту ослабили Іран.

Середній Схід.

Ізраїль стоїть на порозі виборів, а влада в Палестині розділена на два табори - ХАМАС і ФАТХ. Тому умов для прогресу поки немає.

Статки країн Перської затоки матимуть більший вплив на економіку і політику США, ніж в минулому.

Ірак і Афганістан.

Новообраний президент США має назвати дату виводу військ з Іраку, а перед саммітом НАТО у квітні добитися у своїх союзників введення додаткових військ в Афганістан.

Північна Корея.

Обама повинен домогтися заморозити корейську ядерну програму, хоча більш першочерговою ця проблем є для Китаю.

Китай.

Знайти спільну мову з Китаєм у проблемах збереження енергоносіїв. США і Китай дотримувалися політики міжнародних договорів, проте з часом останній може змінити свою політику.

Росія.

Першим Обама має обрати сам тон ведення політики, а не дії. Прем"єр-міністр Росії Володимир Путін може влаштувати "новій Америці" тест на співпрацю.

Пакистан.

США повинні будуть діяти більш продумано, ніж за військового правління президента Мушарафа, щоб підтримати лідерів, які б підходили для пакистанської демократії, а не лише для цілей Америки.

Африка.

У цій країні цілі поставлені найбільш ясні. Це фінансова допомога і припинення безладів у ДР Конго.

За матеріалами The Times

Зараз ви читаєте новину «З якими зовнішніми викликами зіштовхнеться Обама». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі