пʼятниця, 26 липня 2024 22:26

З нового навчального року до польських шкіл підуть нових 80 000 дітей з України: що зміниться

З нового навчального року до польських шкіл підуть нових 80 000 дітей з України: що зміниться
З нового навчального року до польських шкіл підуть нових 80 000 дітей з України. Фото: EPA

З нового навчального року до польських шкіл підуть нових 80 000 дітей з України.

Відвідування навчальних закладів для них стане обов'язковим, а за недотримання вимог батькам загрожуватиме штраф у розмірі 100 злотих. З червня 2025 року суму штрафу збільшать до понад 800 злотих. Про це повідомили у польському профільному міністерстві, передає LB.UA.

Досі українці мали вибір - навчатися їхні діти могли дистанційно чи за змішаною системою.

"Ми очікуємо, що значна частина дітей, які приєднаються до польської системи освіти у вересні 2024 року, будуть учнями початкової школи", - повідомили там.

Дотепер у Польщі навчалися 277 тис українських школярів, з яких 180 тис. прибуло після початку війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Польщі заявили, що Україна не зможе вступити до ЄС поки не буде вирішене "волинське питання"

Тому польський уряд знову вводить можливість збільшенні кількості учнів у I-III класах початкової школи за рахунок українців. Всього у класах може бути до 29 учнів.

"Наприклад, якщо У класі 25 дітей, директор може додати чотирьох учнів з України, якщо 26 - трьох, а якщо 27 - лише двох. В дитсадках також зростуть ліміти", - йдеться у матеріалі.

Вперше збільшити кількість учнів у молодших класах вдалося у березні 2022 року - після першої великої хвилі біженців. У міністерстві національної освіти уточнили, що, якщо у батьків чи опікунів виникають труднощі з пошуком школи для дитини-іноземця, слід звернутися до мерії.

Тільки у Варшаві заклади освіти відвідують: майже 3,1 тис. українських дітей у дитсадках, понад 12,9 тис у початковій школі та понад 3,3 тис здобувають середню освіту.

Кабінет міністрів України затвердив Державний стандарт профільної середньої освіти.

Зміни передбачають можливість формувати індивідуальну освітню траєкторію учня, тобто навчатись за академічним або професійним спрямуванням. Про це повідомляється на сайті Міністерства освіти та науки України в четвер, 25 липня.

Зокрема, учні та студенти зможуть обирати профіль навчання, який пропонуватиме навчальні предмети, інтегровані курси для поглибленого чи професійно орієнтованого вивчення, а також предмети чи інтегровані курси поза профілем.

Зараз ви читаєте новину «З нового навчального року до польських шкіл підуть нових 80 000 дітей з України: що зміниться». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі