пʼятниця, 04 січня 2013 18:54

З дна Чорного моря підняли частина оптико-волоконного магістрального кабелю, пошкодженого виверженням вулкану

З дна Чорного моря підняли  частина оптико-волоконного магістрального кабелю, пошкодженого виверженням вулкану
ФОТО: 20minut.ua

З дна Чорного моря в 61 кілометрі від грузинського порту Поті в п'ятницю піднята частина оптико-волоконного магістрального кабелю Поті-Сочі-Новоросійськ (входить в підводну кабельну систему "Грузія-Росія"), яка була пошкоджена 23 грудня в результаті вулканічного виверження, повідомив "Інтерфаксу" виконавчий директор ТОВ Foptnet Коте Самушия.

"Підйом частини пошкодженого кабелю з глибини 1300 метрів здійснив екіпаж спеціального корабля, який був викликаний з італійського порту Катанні і приступив до робіт 3 січня", - сказав К. Самушия.

За його словами, на піднятому кабелі явно відзначений слід вогню, який знищив поліетилен і пошкодив захисний щит. "Фахівці припускають, що це викликано підводним вулканічним виверженням, зафіксованим 23 грудня в 18 години 51 хвилину, приблизно через півтори години після інциденту в той день землетрусу в районі Чорного моря", - відзначив К. Самушия.

Глава Foptnet повідомив також, що, згідно з наявними даними, підводний 160-кілометровий оптико-волоконний кабель Поті-Сочі-Новоросійськ був пошкоджений в 4-х місцях: від Поті на 61-м і на 82-83-м км, а від Сочі - на 63-м і на 87-м км.

"Точна причина інциденту стане відома пізніше, коли пошкоджені ділянки кабелю повністю будуть підняті і вивчені", - заявив К. Самушия.

При цьому він зазначив, що телекомунікаційний зв'язок "Грузія-Росія" весь цей час продовжує працювати в звичайному режимі за рахунок використання резервних ліній зв'язку, що забезпечують передачу всіх видів трафіку.

Підводна кабельна система "Грузія-Росія" загальною протяжністю більше 400 км належить і спільно експлуатується міжнародним консорціумом компаній "Ростелеком", DanTelco (Данія) і Foptnet (Грузія). У березні 2012 року консорціум завершив черговий етап модернізації системи, що дозволило збільшити її пропускну спроможність в 4 рази з 20 до 80 Гбіт/с.

Зараз ви читаєте новину «З дна Чорного моря підняли частина оптико-волоконного магістрального кабелю, пошкодженого виверженням вулкану ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі