вівторок, 24 квітня 2012 09:19

Угорщина хоче відмовитися від Nabucco на користь "труби" в обхід України

Угорщина хоче відмовитися від Nabucco на користь "труби" в обхід України
Віктор Орбан: угорська MOL виходить з проекту Nabucco. Фото: tumblr.com

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан 23 квітня заявив, що угорська нафтогазова компанія MOL покидає газопровідний проект Nabucco.

Про це повідомило агентство Bloomberg.

Орбан зазначив, виступаючи в Європейському політичному центрі в Брюсселі, що проект стикається з труднощами в реалізації, в зв'язку з чим "навіть угорська MOL виходить" з нього.

Згідно із заявою MOL, "існує багато невизначеностей навколо проекту Nabucco, які складно ігнорувати", вартість газопроводу, який повинен поставляти паливо до Європи з Каспійського регіону в обхід Росії, постійно зростає. При цьому в повідомленні компанії, поширеному в понеділок, не підтверджується і не заперечується, що вона залишає проект.

Офіційний представник Nabucco Крістіан Долезал сказав New York Times, що у немає яких-небудь відомостей про вихід угорської компанії або її дочки FGSZ з проекту, в якому вона є акціонером.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Держборг єврозони сянгув максимальної позначки за всю історію євро

"Наскільки я знаю, положення MOL Group в проекті та її зобов'язання залишаються без змін", - сказав він.

Орбан сказав, що Росія проявляє все більшу активність у реалізації проекту "Південний потік", який також повинен пройти через Угорщину. Для Угорщини "існують прості економічні причини" на користь участі в російському проекті, сказав він.

Водночас для зниження залежності від російського газу Угорщині необхідно побудувати газопроводи з сусідніх країн, зокрема Словаччини, Хорватії та Італії, сказав прем'єр.

Nabucco - "важливе питання, тому що пов'язане з енергетичною незалежністю країни", сказав Орбан, зазначивши, що вважає метою протягом трьох років створити ситуацію, коли Угорщина не залежала б від одного постачальника енергоресурсів.

Nabucco, згідно з планами, має транспортувати 31 млрд куб. м природного газу на рік з країн Близького Сходу та знизити залежність ЄС від поставок російського газу. Однак поки немає остаточних планів як по трасі його прокладки і фінансування, так і, що важливіше, щодо джерел поставок, необхідних для заповнення трубопроводу.

Іран не зможе стати постачальником через введення економічних санкцій; щоб доставляти газ з Туркменії, потрібна прокладка трубопроводу по дну Каспію, а це вимагає узгодження з сусідами. Таким чином, єдиною на найближчий час перспективною ресурсною базою залишився Азербайджан, де в 2017 році повинна бути запущена друга стадія родовища Шах-Деніз з 16 млрд куб. м газу в рік. Баку поки не прийняв рішення, який маршрут транспортування газу з родовища є кращим.

Глава бере участь в проекті Nabucco німецької енергокомпанії RWE AG Юрген Гроссманн недавно говорив, що RWE може відмовитися від планів участі в Nabucco. У число акціонерів проекту входять також австрійська OMV, Bulgargaz, румунська Transgaz, турецька Botas.

У квітні голова правління ВАТ "Газпром" Олексій Міллер провів зустріч з Орбаном для розгляду перебігу реалізації проекту "Південний потік". Міллер і Орбан підкреслили високу актуальність і значимість реалізації "Південного потоку", який відповідає стратегічним інтересам обох країн та європейського регіону в цілому, говорилося в повідомленні газової корпорації.

Проект "Південний потік" передбачає будівництво газопроводу потужністю 63 млрд куб. м в рік по дну Чорного моря в обхід України. Морська магістраль довжиною 900 км вийде на сушу в Болгарії, а потім продовжиться в бік Італії.

Зараз ви читаєте новину «Угорщина хоче відмовитися від Nabucco на користь "труби" в обхід України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі