пʼятниця, 06 листопада 2009 11:36

Вулкан на Камчатці розкидав попіл на 130 км

Вулкан на Камчатці розкидав попіл на 130 км

Серія попільних викидів на висоту до 4,5 кілометра відбулася за останню добу з кратера найпівнічнішого з 28 діючих вулканів Камчатки - Шивелуч, повідомив представник Камчатської групи реагування на вулканічні виверження (KVERT).

"Попільний шлейфи, спричинений викидами, простягнувся на 130 кілометрів на схід від вулкана", - сказав представник Камчатської групи.

За його словами, сейсмічність Шивелуча була вищою за рівень фону весь останній тиждень. На знімках з супутника чітко простежується велика термальна аномалія в районі купола велетня.

Посилення активності вулкана (висота Шивелуча близько 3,3 тисячі метрів) почалося в травні цього року. Його купол в результаті активізації виверження прорізала ущелина глибиною близько 30 метрів. Над кратером періодично підіймаються потужні стовпи газу і попелу на висоту від трьох до восьми кілометрів.


За даними фахівців, активність Шивелуча наростає. "У будь-який час можливі більш потужні викиди з підйомом попелу на висоту понад 10 кілометрів. У найближчих населених пунктах можливі попілопади.

Вулканічний попіл - частки магматичного матеріалу діаметром до двох міліметрів - здатний викликати отруєння у людей і тварин через складний хімічний склад. Аерозольні і попільні шлейфи можуть становити небезпеку для польотів по міжнародним та місцевим авіалініям.

Потоки бруду з вулкана Шивелуч неодноразово розмивали автодорогу, що зв"язує Усть-Камчатський район з іншими територіями півострова.

РІА "Новости"

Зараз ви читаєте новину «Вулкан на Камчатці розкидав попіл на 130 км». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі