вівторок, 03 листопада 2009 16:13

Кіліманджаро позбудеться льодовикового щита

Кіліманджаро позбудеться льодовикового щита
Льодовики, що покривають з останнього льодовикового періоду вершину найвищої гори Африки, тануть з жахливою швидкістю. Нескладно здогадатися, що причиною тому - кліматичні зміни.

До 2007 року площа льодовикового щита, що прикрашає гору, скоротилася на 85% щодо показника за 1912 рік. А з початку XXI століття льодовик зменшився ще на 26%. Крім того, скорочується товщина льодового шару: північне і південне крижані поля на вершині Кіліманджаро потоншали на 1,9 і 5,1 метра відповідно. Ще один льодовик, Фуртвенглєр, який танув з 2000 року, до сьогоднішнього дня став тоншим на 50%.

За словами палеокліматологів з Університету штату Огайо (США), основний винуватець танення льодів - глобальне потепління. Невелику роль у цьому процесі також можуть грати зміни хмарності та рівня опадів.

Вулкан може обрушитися, і це призведе до великого виверження

Кіліманджаро - гірський масив на північному сході Танзанії, найвища точка Африки над рівнем моря (5 893 м, офіційно - 5 895 м). У 2003 році вчені прийшли до висновку, що розплавлена лава знаходиться всього в 400 метрах під кратером головної вершини Кібо. Попри те, що вчені не передбачають іншої активності, крім викидів газу, які спостерігаються зараз, існують побоювання, що вулкан може обрушитися, і це призведе до великого виверження.

До речі, про те, що льодовик зникне протягом 15 років, вчені говорили ще в 2002 році. У березні 2005 року з"явилося повідомлення, що пік практично повністю звільнився від льоду, вперше за останні 11 тисяч років. Передбачалося, що це викликано не зміною температури, а скороченням кількості снігопадів. Учені стверджували, що обезліснення в останнє сторіччя серйозно зменшило кількість водяної пари, що досягає вершини Кіліманджаро і випадає там у вигляді снігу.

За матеріалом: Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «Кіліманджаро позбудеться льодовикового щита». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі