субота, 17 березня 2007 17:53

Вступ Грузії до НАТО послабить вплив Росії на Кавказі

Вступ Грузії до НАТО значно змінить геополітичний розклад сил на Південному Кавказі, переконаний глава МЗС Абхазії Сергій Шамба.

- Вступ Грузії в НАТО сильно змінить картину на всьому Південному Кавказі - вплив Росії буде меншим у регіоні, - сказав сьогодні Шамба.

На думку глави МЗС Абхазії, за Грузією в НАТО вступить Азербайджан, "після цього Вірменії також доведеться вступити в НАТО".

- У цьому сенсі Росія сьогодні повинна швидше вирішити питання про визнання Абхазії, яка може стати єдиною буферною державою між Росією і НАТО в регіоні, - вважає він.

За словами розділу МЗС невизнаної республіки, "зараз, коли вирішується питання з Косово, Росія повинна використовувати цей прецедент відносно Абхазії і Південної Осетії". "Коли косовській прецедент застаріє, потім вже буде складно його використовувати, тому це потрібно робити зараз, не відкладаючи", - сказав міністр.

Разом з тим Шамба сказав, що вступ Грузії в НАТО "навряд чи означатиме, що Абхазія відмовиться від своєї незалежності".

- Сам факт вступу Грузії в НАТО ускладнить питання юридичного визнання, проте дозволить отримати нам додаткові гарантії в тому сенсі, що виключається агресія Грузії проти нас, вона стає менш вірогідна, -сказав Шамба.

- Ще раз підкреслю, що весь Південний Кавказ буде втрачений для Росії, і єдина можливість зберегти вплив в регіоні - це визнання Південної Осетії і Абхазії, - додав глава МЗС республіки, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Вступ Грузії до НАТО послабить вплив Росії на Кавказі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі