вівторок, 01 травня 2018 18:47

Згадати все - як Україна отримала морський порт у В'єтнамі

25 квітня міністр інфраструктури Володимир Омелян, заявив що порт "Лотос" у В'єтнамі приніс у державну казну України перші $340 тис. дивідендів.

Надходження мають збільшитись після того, як у порті проведуть аудит роботи у 2012-2017 роках, додав він.

Частку в статуті морського порту у далекосхідній Азії, Україна отримала в 1991 році. Знаходиться в 43 морських милях від впадання річки Сайгон в Південно-Китайське море. Порт знаходиться в найбільшому місті В'єтнаму - Хошиміні.

Автор: http://xemtin.xyz
  Україна стала першою країною, яка інвестувала гроші у В'єтнам. Так виник порт Лотос в гирлі річки Сайгон
Україна стала першою країною, яка інвестувала гроші у В'єтнам. Так виник порт Лотос в гирлі річки Сайгон

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розвиватимемо вантажні перевезення морем

Площа порту Лотос становить 150 тис. метрів, з них 140 тис. - це відкриті площі, а 8 тис. - закриті склади. Порт має два основних причали загальною довжиною 300 м, а також причал для барж довжиною 120 м. Глибина біля основних причалів дорівнює 9,5 м, біля причалу для барж - 6,5 м.

Державна судноплавна компанія "Чорноморське морське пароплавство" за часів СРСР мала флотом з 400 торгових суден. У 90-ті роки більшість з них дісталися офшорним компаніям або були продані на аукціонах за борги. На сьогодні, у ЧМП є кредиторська заборгованість близько 157 млн грн (5,8 млн дол.).

Компанія LOTUS JV, керуюча портом Лотос, була створена в 1991 році як спільне підприємство між В'єтнамською транспортною компанією, В'єтнамським судноплавно-шляховим агентством і Чорноморським морським пароплавством. Зараз власниками СП є VIETRANS і "Бласко - ЧМП". Їхні частки становлять 62% і 38% відповідно. Україна вклала в 1991 році у порт $3,3 млн.

Автор: Google
  Порт Лотос на карті Google
Порт Лотос на карті Google

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Американська компанія інвестує в порт "Южний" $100 млн

Основні причали оснащені 2 козловими кранами вантажопідйомністю 40 т і 3 причальними кранами вантажопідйомністю 40 т. Також в порту є 9 контейнерних навантажувачів і 22 звичайних навантажувача. Крім контейнерів, порт перевалює генеральні вантажі і автомобілі.

Також порт приймає круїзні лайнери. Зовсім недавно в порт Лотос заходило японське судно Asuka II на 960 пасажирів і осадкою 7,8 метра.

Автор: http://xemtin.xyz
  Круїзний лайнер в порті Лотос
Круїзний лайнер в порті Лотос

Влада

За словами заступника міністра інфраструктури Юрія Лавренюка, порт з 2011 року не перерахував дивіденти Україні. Причиною був представник Чорноморського морського пароходства, який заробляв самотужки.

"У нас була довге листування з В'єтнамом, їх сторона не могла вирішити, коли вони приймуть нашу делегацію. А проблема була проста - представник ЧМП, який там знаходиться, тривалий час займався не тим, чим потрібно - заробляв не для країни, а для власної кишені. Завданням поїздки було повідомити в'єтнамську сторону про те, що ми будемо міняти представника ЧМП у В'єтнамі. Також повідомити поточного представника, що його повноваження припинені і вручити йому повістку в НАБУ", - каже Лавренюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Керівник Одеського порту став доларовим мільйонером - ЗМІ

Останній раз дивіденди виплачувалися в 2011 році, і сума за рік склала $108 тис.

"Ми досягли домовленості про проведення повного аудиту з 2011 року. Цей процес повинен бути закінчений якомога раніше і українське посольство у В'єтнамі буде всіляко цьому сприяти. Найближчим часом новий представник ЧМП поїде туди і буде присутній там під час проведення аудиту. Після цього буде зрозуміло , скільки дивідендів реально не отримала Україна з 2012 року", - додав застіпник міністра.

В Україні є 13 морських торгівельних портів. Ще 5 є закритих територіях анексованого Криму. Найбільший морський порт України на Чорному морі — Одеський морський торгівельний порт. Також це і найбільший вантажний порт України та контейнерний порт. На нього припадає понад 20% всього вантажообороту. Найбільшим портом України на Азовському морі є порт у місті Маріуполь, який є найбільшим портом у східній Україні.

Також в Україні налічується 13 річкових портів.

Зараз ви читаєте новину «Згадати все - як Україна отримала морський порт у В'єтнамі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі