четвер, 11 січня 2007 13:43

Всесвітній економічний форум: республіки колишнього РСРС можуть знову об"єднатись

Республіки колишнього Радянського Союзу можуть знову увійти до єдиного з Росією блоку. Такий сценарій можливий, якщо ціна нафти зросте до позначки $150 за барель. Про це йдеться у доповіді Всесвітнього економічного форуму (ВЕФ), присвяченій глобальним ризикам 2007 року.

Викликати такий рекордний зліт вартості вуглеводнів здатні атаки терористів. Цілями зловмисників, наприклад, можуть стати танкери в Малаккській протоці, через яку щорічно проходять близько 50 тисяч судів із вуглеводнями на борту. В результаті зростання цін добувні країни спробують отримати більшу політичну вагу.

Росія може створити альянс з колишніми республіками СРСР, які відчувають найбільший дефіцит енергії. До них в першу чергу фахівці ВЕФ відносять Узбекистан, Вірменію і Грузію. Експерти також прогнозують, що політичний блок сформує Венесуела, Болівія і низка бідних країн Латинської Америки. Крім того, вірогідним є союз африканських експортерів природних ресурсів.

Фахівці ВЕФ також попереджають про те, що нинішнє зростання світової економіки викликає у людей помилкове відчуття безпеки. Експерти закликають уряди ввести нову посаду міністра із запобігання загроз. Він повинен буде розробляти стратегію на випадок економічних і екологічних катастроф, а також терористичних атак.

За останній рік з 23 видів загроз, що стоять перед планетою, 15 тільки посилились. До них відносяться глобальна зміна клімату, вірогідність виникнення пандемії грипу, раптове зростання цін на нафту й уповільнення глобалізації. На думку ВЕФ, деякі із загроз здатні завдати збитку світовій економіці у трильйон доларів. Причому викликані ними негативні наслідки можуть накластись один на одного.

Програма моніторингу загроз стартувала 2004 року після того, як експерти ВЕФ дійшли висновку, що світова спільнота не здатна адекватно реагувати на змінну глобальну кон"юнктуру, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Всесвітній економічний форум: республіки колишнього РСРС можуть знову об"єднатись». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі