четвер, 11 квітня 2024 20:49

Ворог використав для удару по Трипільській ТЕС нетипову ракету: чим вона небезпечна

Ворог використав для удару по Трипільській ТЕС нетипову ракету: чим вона небезпечна

Російські окупанти використали нові крилаті ракети Х-69 для удару по Трипільській ТЕС.

Про це свідчать знайдені уламки цієї ракети, пише Defense Express з посиланням на власні джерела.

Згідно з отриманою додатковою мотивацією, дальність пуску ракет склала близько 400 км. Раніше вважали, що вона складає 300 км.

Перша згадка про використання Х-69 для обстрілів по Україні з'явилась у лютому 2024 року, але поодинокі випадки були ще 2023 року. Згодом Київський науково-дослідний інститут судових експертиз офіційно підтвердив цю інформацію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трипільську ТЕС можна буде відновити

Х-69 це російська дозвукова крилата ракета для літаків тактичної авіації. Її можуть запускати з Су-34 та Су-35, вона також має стати основною крилатою ракетою для Су-57.

Головною особливістю ракети називають можливість наднизького польоту на висоті 20 м, що нижче за можливості Х-101.

"Результативний удар, на жаль, говорить про можливості її проникнення повз очевидно виснажену українську протиповітряну оборону. По-друге, її запуск з літаків тактичної авіації нівелює характерну ознаку масштабних ракетних атак, коли фіксується зліт стратегічних бомбардувальників Ту-95МС та МиГ-31К", - йдеться у повідомленні.

У Росії більше літаків Су-34 та Су-35 тому росіяни можуть запускати більше цих ракет.

Окупанти ще повинні налаштувати повномасштабне серійне виробництво Х-69, бо про запаси поки не можна говорити. На дослідженій у лютому ракеті номера відповідали виробництву у кінці 2023 року.

У ніч на 11 квітня російські окупанти завдали чергового комбінованого удару ракетами різних типів та ударними БпЛА по Україні. Загалом ворог застосував 82 засоби повітряного нападу.

За даними Повітряних сил ЗСУ, у результаті протиповітряного бою знищено 57 повітряних цілей: 16 крилатих ракет Х-101/Х-555, 39 ударних БпЛА типу Shahed-131/136 та дві керовані авіаційні ракети Х-59.

Зараз ви читаєте новину «Ворог використав для удару по Трипільській ТЕС нетипову ракету: чим вона небезпечна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі