середа, 09 липня 2014 10:00

"Питання економіки та освіти є не менш важливими, ніж війна" - Фурман
5

Програма розвитку економіки має стати національною ідеєю.
КІБС підтримує тісний зв'язок із роботодавцями, куди рекомендує студентів. По закінченню вузу, видається диплом державного зразка.
Наша країна зобов’язана вирощувати власну еліту
Мене сьогодні дуже турбує безсистемність і хаотичність економічних реформ. Питання економіки є не менш важливими ніж війна
Сьогодні наша економіка перебуває в стані стагнації, однак зовсім скоро розпочнеться стрімкий рух уперед

Вступна кампанія в Україні цього року розпочинається на десять днів пізніше - з 11 липня - у зв'язку з подіями на сході країни. Про пільги при вступі абітурієнтам Сходу та анексованого Криму, безоплатні місця, зміни в економіці країни, щоб молодь мала гарантоване робоче місце говоримо з ректором Київського інституту банківської справи, доктором економічних наук Василем ФУРМАНОМ. Експерти прогнозували високий конкурс, бо багато абітурієнтів не поїдуть у вузи Сходу та Півдня.

Чи матимуть якісь пільги при вступі у КІБС абітурієнти з Криму та Сходу?

- Наш вуз, завжди гнучко підходив до заохочення своїх студентів. Цього року абсолютно усім абітурієнтам, не лише з Криму та Сходу, ми надаємо 20% знижку на навчання за умови, що вони подадуть до приймальної комісії оригінали документів до 23 липня. Володарям золотих медалей і червоних дипломів (випускники коледжів) надамо 50% знижку, а за відмінної успішності знижка на навчання продовжиться на кожний наступний навчальний період. Також інститут дає можливість оформити кредит на навчання за пільговими умовами на 15 років. У період навчання студент не виплачує кредит, а отримавши диплом і роботу, протягом наступних 10 років повертає банку отриману суму. Крім того, цього року кожний десятий абітурієнт (або 10% від набору) зможе навчатися безкоштовно — за рахунок бюджету інституту. Усіх іногородніх студентів ми забезпечимо місцем у гуртожитку. Ціна складатиме максимум 100 гривень у місяць. Місце розташування – престижний район Києва – Оболонь. Мені на фейсбук часто пишуть батьки зі Східних областей, хвилюються, щоб діти не втратили рік навчання через війну. Можу запевнити, місця вистачить усім, - приїжджайте, будемо допомагати.

Чому економічні спеціальності в Україні останні п'ять років займають лідируючі місця під час вступних кампаній за кількістю абітурієнтів?

- Економічні спеціальності, в тому числі і банківські, завжди затребувані. Навіть у період економічного застою на підприємстві керівництво скоротить кого завгодно, але не бухгалтера чи фінансиста. Сьогодні наша економіка перебуває в стані стагнації, однак зовсім скоро розпочнеться стрімкий рух уперед. Я особисто знаю багатьох людей із вищого керівництва держави. Бачив як вони робили свої підприємства кращими в Європі. Переконаний, що ці люди зможуть вивести економіку Україну "із третіх країн в перші". Тому, не вагаючись, обирайте економічні спеціальності. Робота в державі знайдеться всім. Але як колишній керівник підприємства знаю і те, що знайти високопрофесійного економіста чи бухгалтера також не просто. І тому ми в КІБС дуже багато уваги приділяємо практичним навичкам студентів. Вони можуть з першого курсу стажуватися і працювати в найбільших банках України та в інших фінансових установах. На лекціях я завжди повторюю своїм студентам, що навіть закінчивши інститут, ви маєте продовжувати вчитися. Як це не банально звучить, але без цього неможливо домогтися успіху. Фахівець, випускник вузу, має все життя самовдосконалюватися і розвиватися, тому що на професіонала попит буде завжди.

КІБС відомий тим, що працевлаштовує студентів. Чи можна спрогнозувати чи матимуть роботу ті абітурієнти, які вступатимуть до вас у цьому році?

- Матимуть. Ми підтримуємо тісний зв'язок із роботодавцями, куди рекомендуємо наших студентів. Нещодавно у нас був випускний, я спілкувався з магістрами — майже всі працюють. Більшість з них трудяться в банках, аудиторських і страхових компаніях, приватних фірмах, менше — у державних установах. Київський інститут банківської справи створювали задля того, щоб забезпечувати роботою випускників. Я радий, що 17 років нам вдається зберігати цю традицію.

З чого варто почати зміни в економіці країни, щоб молодь мала гарантоване перше робоче місце?

- Зміни потрібно починати з себе. Нам слід докласти зусиль, щоб стати згуртованими, твердими, і пристосованими до різних обставин людьми, здатними робити все краще і дешевше, ніж наші сусіди. Потрібно щоб запрацювала економіка, підприємства, створити інвестиційно-привабливі умови для внутрішніх і зовнішніх інвесторів. Торік всі ринки країн, що розвиваються, отримали $300 мільярдів інвестицій. Україна абсорбувала на себе всього 2%. Цього недостатньо, враховуючи той колосальний потенціал, який ми маємо. Умови для ведення бізнесу в Україні повинні стати кращими, ніж в інших країнах і вільний капітал, пішовши звідкись, прийшов саме до нас. Список інших умов є великим, назву лише деякі: правова захищеність бізнесу, ефективна судова система, низькі податки. Нам необхідні низькі податки в країні, яка ефективно їх збирає. Є країни, де високі податки, а збирається їх дуже мало. Таке відбувається там, де держави як такої немає, а її замінюють політичні спільноти. У цих країнах проблемою є не податки, а відсутність нормального життя.

Наступний крок, який потрібно уже втілювати - побороти корупцію. Якщо ми її не знищимо, то у нас нічого не вийде з успішним реформуванням держави. Це необхідно робити в першу чергу через скорочення армії держчиновників, що сидять в більше 80 організаціях, паразитують на контролі кожного кроку підприємців.

Щоб люди почали вірити в реальні зміни, а молодь мала роботу, урядовцям потрібно рішуче діяти, а не так як зараз. Мене на сьогодні дуже турбує безсистемність і хаотичність економічних реформ, які у нас запроваджуються або ж обговорюються. Я розумію, іде війна, але ж все рівно треба думати про майбутнє, про стратегію розвитку. Питання економіки та освіти є не менш важливими ніж війна.

Як би ви могли впливати на економіку нашої країни з чого розпочали б?

- Із розробки стратегії розвитку держави. Програма розвитку економіки має стати національною ідеєю. Основою стратегії розвитку України повинно стати не продовження чи відтворення діючої структури господарства, а принциповий відхід від нього, створення нової структури та нової техніки, нових стимулів до праці, демократизація суспільства, розвиток ринкових відносин та підприємництва. Економічна, соціальна і політична цілі (досягнення ВВП на 1 людину 20 тис.дол., збільшення середньої тривалості життя на 10 років, входження країни до 20 найбільших країн світу) можуть бути проголошені як програма "20-10-20" для забезпечення підтримки населенням реформ. Тоді люди знатимуть, для чого їм платити податки, економити, чому їм не підвищують пенсії, зарплати. Вони знатимуть, що їхні діти житимуть у розвинутій країні.

Крім того, я б надавав пріоритет молодим службовцям, їх чесності, інтелекту, енергії при призначенні на ті чи інші державні посади. Посилав би навчатися за рахунок держави кращих випускників українських шкіл до кращих університетів Великобританії, Канади, Німеччини, Франції, Японії, США. Країна зобов'язана вирощувати власну еліту.

Зараз ви читаєте новину «"Питання економіки та освіти є не менш важливими, ніж війна" - Фурман». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі