неділя, 07 липня 2013 14:18

У Львові Павло Гудімов відкрив мистецький проект "Лувр"
19

Фото: Фото: Ольга Швед

5 липня у Львівському Палаці мистецтв на вулиці Коперніка, 17 відкрили проект "Лувр" відомих львівських художників, представників напряму "нові старі майстри" Євгена Равського і Володимира Костирка. Куратор проекту - співак і власник "Я Галерея" у Києві Павло Гудімов. Окрім нових картин та інсталяцій, є картини із проектів Warner Sisters Present (Київ, 2009), I don't like fish (Київ, 2010) та Нові старі майстри (Львів, 2011). Це перша за десять років спроба репрезентувати твори обох художників.

Ідейним ядром виставки є спроба іронічного перегляду світової та власної спадщини. Це суміш старовини і модерну, пошарпаних меблів і пластикових пляшок. В інсталяціях використано мотлох із старих львівських помешкань. Це відображення іншого боку життя міста і кожної людини зокрема.

"Чому назва Лувр? Є багато причин. Лувр є не тільки в Парижі, його супутник є в містечку Ланс, ще один мають відкрити в Абу-Дабі. Чому ж тоді Львів не може мати власного Лувру? Львів – це Лувр просто неба. Це два в одному– Лувр і закреслений Лувр. Тобто ми будуємо традиційний музей з картинами на стінах, але все одно вносимо деструктивні елементи. Костирко і Равський схожі, вони іронізують. Але Равський більш романтизуючий, караваджист, він уважний до деталей, ніколи не залишає тло без продовження. Костирко займається спрощенням деяких моментів, він використовує на полотні багато графічних прийомів, багато працює з інсталяціями", - каже на відкритті куратор Павло Гудімов.

У першому залі художник, історик мистецтва Володимир Костирко представив роботи із серії "Рука майстра". Головна картина – людська рука без вказівного пальця, адже у столярів – героїв серії, були такі травми. Окрім картин є елементи дерев'яного декору приміщень, картинні рами, карти із кресленнями та макетами меблів. Третину другого залу художник зайняв старими меблями із пакетами сміття, старими валізами, кріслами.

"Меблі старовинні,у них колись зберігали ліки, їх викинула одна аптека, яка робила ремонт. На виставці є роботи, які я малював з десяток років тому, а є інсталяції, які я закінчив напередодні відкриття", - пояснює автор.

Багато робіт художника Євгена Равського зберігаються у музейних та приватних колекціях України, США, Норвегії, Польщі, Росії, Німеччини та Голландії. У 2008 році художник навпроти Палацу Потоцьких у Львові збудував скляну піраміду, таку, яка знаходиться навпроти французького музею Лувр.

Із серії робіт "I don't like fish" автор представив байкарський мотоцикл та власноруч пошите вбрання байкера.

"Я люблю байкерів, їх можна назвати лицарями за духом. Коли є мотоцикл – єдине, що є у власності, а байкерський клуб – це як лицарський орден – оце і є життя", - каже Равський.

Триватиме проект "Лувр" у Львівському Палаці мистецтв до 26 липня.

Зараз ви читаєте новину «У Львові Павло Гудімов відкрив мистецький проект "Лувр"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі