вівторок, 16 листопада 2010 19:33

Влада та вплив стрімко переходять від США до Китаю - Сорос

Влада та вплив стрімко переходять від США до Китаю - Сорос

Американський фінансист Джордж Сорос пророкує Китаю світове лідерство в економіці. Ставши флагманом глобальної економіки, Китай повинен буде взяти на себе відповідальність за світовий устрій.

Експерти британського банку Standard Chartered Plc вважають, що економіка Китаю стане найбільшою в світі до 2020 року.

У свою чергу Сорос запевняє, що КНР посилює свою роль в економіці дуже швидкими темпами і скоро відтіснить США з позиції лідера.

"Спостерігається стрімкий перехід влади та впливу від США до Китаю", - наголосив Сорос.

Він також зауважив, що разом з впливом у Китаю додасться і відповідальності: "Китай дуже сильно піднявся, переслідуючи власні інтереси. Тепер на нього буде покладена відповідальність за світовий устрій і захист інтересів інших націй".

Так, через 10 років США втратять лідерство за обсягом ВВП, а до 2030 року китайська економіка буде вдвічі більша американської. До цього часу на КНР доведеться 24% світового ВВП у порівнянні з 9% сьогодні.

У 2005 році Китай обігнав Велику Британію і зайняв четверте місце в світі, в 2007 році - потіснив Німеччину з третього місця. За підсумками 2010 року КНР ризикує вийти на друге місце в світі за обсягом економіки.

За оцінкою фахівців Standard Chartered, ВВП Китаю зріс у середньому на 10,3% в рік протягом останніх 10 років. У той же час економіка США збільшувалася в середньому на 1,8% щорічно.

Взгляд

Зараз ви читаєте новину «Влада та вплив стрімко переходять від США до Китаю - Сорос». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі