неділя, 09 березня 2014 16:32

Вінницький Майдан не пішов на відкриття пам'ятника Шевченка, який встановила міська влада
35

Фото: Анна Бова

9 березня у Вінниці пройшли кілька мітингів до дня народження Великого Кобзаря. О 10-й ранку голова обласної ради Сергій Свитко та обласної адміністрації Анатолій Олійник поклали квіти до пам'ятника Шевченка, який попри заборони міської влади встановили під час народного віче 15 лютого на центральній площі міста - Театральній. Після того новопризначений губернатор Олійник, аби не конфліктувати із міськими чиновниками, пішов на офіційне відкриття скульптурної композиції Шевченку на площі Музейній.
Автором проекту став Анатолій Гайдамака. Втілив його ідеї архітектор - Володимир Цісарик. Ще з 10-ї години площу довкола монументу займають працівники міських та обласних державних установ.

"Вінницька громада, фонди "Велика родина" та "Подільська громада" зробили великий вклад у створення цього монументу, жодної копійки з бюджету на нього не було витрачено. Обіцяю, що до Дня незалежності ми закінчимо реконструкцію всієї площі. І складно, і легко мені працювалося у Вінниці. Але нам вдалося відтворити із каменю образ 35-річного Кобзаря", - розповів Анатолій Гайдамака.

Після виступів народних колективів, чиновники та автори проекту урочисто перерізали червону стрічку довкола пам'ятника. Поклали квіти.

"Було дуже багато суперечок і з приводу того, де має бути Кобзар, і з приводу того, як він має виглядати. Як на мене, то площа Музейна - найкраще для цього підходить. Бо саме тут пролягає туристичний маршрут від центру міста до фонтанної набережної", - сказав фронт-мен гурту "Тік", голова фонду "Подільська громада" Віктор Бронюк.
Після офіційної частини представників ЗМІ запросили на брифінг, в якому брали участь секретар міської ради Сергій Моргунов, губернатор області Анатолій Олійник та автори пам'ятника. Голова обласної ради на це дійство не завітав. Не прийшли на відкриття монументу і вінницькі майданівці.

О 12 годині майданівці на чолі із представниками "Свободи" організували святкування біля свого монумента. На свято зійшлося кілька тисяч вінничан. Дитячі та дорослі творчі колективи читали вірші поета, співали пісень, показували театралізовані дійства.

"Вінниця сьогодні поділена на дві площі імені Тараса Шевченка. І міський голова не об'єднує нас, а розділяє", - сказала у своєму виступі очільниця обласної "Батьківщини" Людмила Щербаківська.

Після концерту та мітингу відбулося освячення встановленого майданівцями монументу.

"Ми з 2004 року вели мову про встановлення пам'ятника Кобзарю у центрі міста. Влада нас не чула та ігнорувала, тому ми встановили свого Шевченка там, де йому місце попри заборону міських чиновників. Хоча до цього часу ще тривають слухання у суді. Цей пам'ятник ми встановили тимчасово, він зроблений із недорогих матеріалів. З часом передамо його в якийсь район. Замість нього буде пам'ятник з каменю. Зараз проводимо громадські слухання по цьому проекту ", - розповів нардеп Олексій Фурман.

Після того кілька десятків представників "Свободи" поїхали покласти квіти до ще одного пам'ятника Кобзареві - біля школи №30.

"Саме тут ми збиралися останні шість років, організували поетичні читання, клали квіти. Міська та обласна рада завжди теж приєднувалася, аби пропіаритися. А сьогодні тут, крім нас, ніхто не поклав жодної квіточки. Мене, як депутата міської ради, теж запрошували на відкриття тієї садово-городньої скульптури. Я не пішов", - сказав свободівець Володимир Базелюк.

Зараз ви читаєте новину «Вінницький Майдан не пішов на відкриття пам'ятника Шевченка, який встановила міська влада». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua