понеділок, 14 березня 2022 00:30

"Війна в Україні означає голод в Африці" - в МВФ розповіли про наслідки агресії РФ для світової економіки

"Війна в Україні означає голод в Африці" - в МВФ розповіли про наслідки агресії РФ для світової економіки
ійна спричинить глобальне зростання цін на сировинні товари, енергоресурси, зерно, добрива, метали. Фото: Jason Lee/File Photo, Reuters

Війна Росії проти України негативно позначиться на трьох групах країн світу.

Про це заявила директорка-розпорядниця МВФ Кристаліна Георгієва.

Найбільше занепокоєння викликає ситуація у країнах, що межують із РФ та Україною через наплив біженців, якого Європа не бачила з часів Другої світової війни. А також — ситуація у республіках Середньої Азії та Кавказу, оскільки їхні торгові відносини зав'язані на РФ та Україну більше, ніж на інші країни світу, вважає Георгієва.

"Крім безпосередніх сусідів, є ще дві групи країн, які нас (МВФ, — Gazeta.ua.) дуже турбують. Перша група — це країни, які ще не оговталися від економічної кризи, спричиненої Covid. Для них це потрясіння особливо болісне. І друга група країн — ті, які залежать від імпорту енергії з Росії, тому що там вплив на споживання, а також на інфляцію буде помітнішим", — додала Георгієва.

Вплив війни в Україні буде найсерйознішим на найменш розвинені країни.

"Війна в Україні означає голод в Африці", — заявила директорка МВФ.

Війна спричинить глобальне зростання цін на сировинні товари, енергоресурси, зерно, добрива, метали і, зрештою, інфляційно тиснутиме на країни, в яких високий рівень інфляції. У тому числі на США, Бразилію та Мексику.

Проте Георгієва не вважає, що можливий дефолт РФ, викликаний запровадженими санкціями, переросте у глобальну фінансову кризу.

"Можу сказати, що дефолт Росії ми більше не розглядаємо як малоймовірну подію. У Росії є гроші для обслуговування свого боргу, але вона не може отримати до них доступ. Якщо ви подивитесь на загальний обсяг банківських операцій у Росії, то це близько $120 млрд. Не дрібниця, але й не системно значуща величина. І ми також бачимо, що, хоча ми неминуче знизимо наші прогнози економічного зростання на 2022 рік, темпи зростання все одно будуть позитивними. Для країн, які оговтались від Covid, таких як Сполучені Штати, зростання є стабільним", — додала Георгієва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія просить Китай про військову і економічну допомогу

Верховна Рада запровадила на території України воєнний стан. Президент Володимир Зеленський віддав наказ ЗСУ завдавати максимальних втрат російським загарбникам.

1 березня Білорусь вступила у війну проти України. Її техніка незаконно перетнула український державний кордон.

Зараз ви читаєте новину «"Війна в Україні означає голод в Африці" - в МВФ розповіли про наслідки агресії РФ для світової економіки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі