середа, 02 лютого 2022 19:35

"Війна неминуча, але чим пізніше вона буде – тим краще" - Євген Дикий

"Війна неминуча, але чим пізніше вона буде – тим краще" - Євген Дикий
Євген Дикий: "Чим краще будемо готові — тим більше шансів, що нічого не станеться. Хоч за великим рахунком ця війна неминуча. Вона витікає з усієї логіки розвитку незалежної України і сучасної Росії". Фото: Тарас Подолян

Українці мають записуватися до територіальної оборони. У теробороні, яку розгортає держава, багато бюрократичних обмежень. Треба готувати неформальні загони, на кшталт самооборони Майдану.

Про це розповів біолог і командир роти 24-го батальйону "Айдар" Євген Дикий.

"Це допоможе, якщо війна таки почнеться. І є серйозним фактором стримування для Росії, — вважає він. — Вона має травму двох чеченських воєн. На приборкання території розміром з Київську область вона витратила десять років. Там був масовий опір всього населення. Якщо продемонструвати Путіну, що у нас він зіткнеться з Чечнею в 40 мільйонів — це може налякати. І компенсувати нам відсутність ядерної зброї".

Російське командування вважає, що легко розіб'є нашу армію. Треба продемонструвати, що в Україні на них чекатиме партизанський спротив, як в Афганістані і Чечні, наголошує Дикий.

"В межах кожної родини треба визначитися: хто братиме пряму участь в опорі, хто забезпечуватиме тил, а кого треба евакуювати в безпечне місце", — сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Якщо відновите аптечку, купите набір сухпайків - це знизить паніку" - психолог

Треба скрізь — у соцмережах, на громадських заходах — дякувати західним союзникам, вважає ветеран.

"Через заяви деяких наших політиків, мовляв, не треба нагнітати і перебільшувати загрозу, у західній пресі почали сумніватися щодо доцільності передачі зброї Україні. Раніше ми показали, що від Євросоюзу відмовився Янукович, а не народ України. Окремі політики можуть недооцінювати допомогу, але українці готові захищатися. І потребують іноземної зброї", — сказав він.

Влада має сприйняти російську загрозу як дуже реальну. Не можна до останньої миті плекати надію, що пронесе, переконаний Дикий.

"Чим краще будемо готові — тим більше шансів, що нічого не станеться. Хоч ця війна неминуча. Вона витікає з усієї логіки розвитку незалежної України і сучасної Росії. Остання обрала шлях відновлення імперії в кордонах колишнього СРСР. Не приховує цього. Для нас це неприйнятно. Все, що ми робимо, хай криво і повільно, спрямовано на те, щоб ніколи знов не опинитися в Російській імперії. І щоб стати частиною Заходу", — сказав він.

Чим пізніше буде війна — тим краще. Нам потрібен час на підготовку, накачування м'язів. Але готуватися треба так, наче вона почнеться завтра, стверджує ветеран.

"Це стосується як військової підготовки, так цивільного захисту. Розгортання тероборони відбувається з шаленими затримками, але почалося. А от підготовка до захисту населення під час бомбардувань, евакуація мирних жителів з районів бойових дій проводиться більше на папері, ніж у реальності. Дипломатичні зусилля спершу були непоганими. Але останній тиждень наша влада почала обурюватися — чи не занадто Захід нагнітає? Ні, не занадто, а цілком пропорційно до реальної загрози. Треба дякувати тим, хто допомагає. І просити ще", — сказав він.

Прості українці мають виявляти активність скрізь, де мають змогу, підсумовує Дикий.

"В територіальну оборону можна записуватися як чоловікам, так і жінкам. Там абсолютна рівність. Я б рекомендував проходити курси надання медичної допомоги. Активність в соцмережах теж корисна, якщо не на нагнітати паніку, а на обговорювати, як діяти. Треба прийняти факт, що війна цілком можлива. І в кожного має бути план А — нормальне життя, коли війна заморожена на східному кордоні. І план Б — на випадок, коли бойові дії прийдуть до нас. Обговорювати в соцмережах, у кого який план Б, — корисно", — каже він.

Росія готова атакувати Україну, але остаточного рішення ще не прийнято.

Можливі кілька сценаріїв, включаючи дії щодо дестабілізації уряду в Києві або підтримки сепаратистів на сході України та просування лінії розмежування. Про це керівник федеральної розвідки Німеччини Бруно Каль сказав в інтерв'ю Reuters.

Зараз ви читаєте новину «"Війна неминуча, але чим пізніше вона буде – тим краще" - Євген Дикий». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі