неділя, 10 грудня 2023 18:10

Спецтема: Війна Росії проти України

Відомо, який шанс на успіх контрнаступу давало ЦРУ

Відомо, який шанс на успіх контрнаступу давало ЦРУ
Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний / East News

Думка у виданні The Washington Post оглядача Девіда Ігнатіуса

З настанням зими в Києві українські та американські командири холодно та несентиментально оцінюють уроки невдалого літнього контрнаступу проти російських військ.

Затихлий контрнаступ був сигналом, що війна в Україні зайшла в глухий кут. Дрони та інша високотехнологічна зброя зробили українські та російські танки значною мірою застарілими. У цьому конфлікті тепер зрозуміло, що захист перемагає напад. Українська атака бронетехнікою, яка тривала чотири дні, розтягнулася на виснажливі 12 тижнів. Результатом стало смертельне протистояння.

"Так само, як у Першій світовій війні, ми досягли того рівня технологій, який ставить нас у глухий кут. Глибокого і красивого прориву, швидше за все, не буде", - прямо сказав український головнокомандувач, генерал Валерій Залужний, в інтерв'ю The Economist.

Це була епітафія до контрнаступу.

"Простий факт полягає в тому, що ми бачимо все, що робить ворог, і вони бачить все, що робимо ми. Сьогодні рівень нашого технологічного розвитку вводить в ступор і нас, і наших ворогів", - додав він.

Війна на виснаження, яка зайшла в глухий кут, може затягнутися на роки і виснажити українську державу - Залужний

Залужний сказав, що для виходу з глухого кута Україні потрібні технологічні прориви, які він порівняв із винаходом пороху в Китаї. В іншому випадку, сказав він, "рано чи пізно ми виявимо, що у нас просто бракує людей для боротьби". За його словами, війна на виснаження, яка зайшла в глухий кут, може "затягнутися на роки і виснажити українську державу".

Основна дилема для українців, чи продовжувати боротьбу за вирішальну перемогу. Маючи більше та кращу високотехнологічну зброю від США та їхніх союзників, Україна може зробити ще одну спробу перерізати російські лінії постачання до Криму, як вона намагалася це зробити влітку. Це може змусити Москву виторгувати припинення війни на вигідних для Києва умовах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ще кілька років війни: про що говорять у Пентагоні

Гірка альтернатива - грати на нічию. Якщо постачання американського озброєння буде заблоковано, це унеможливить новий масштабний наступ, у втомленої та дедалі більш розділеної України. У країни не буде іншого вибору, окрім як шукати врегулювання. Як і відокремлення Північної та Південної Кореї, така угода залишить Росії контроль над територією, яку вона захопила з 2014 року, але це може запропонувати Києву безпеку майбутнього членства в ЄС та НАТО.

Вільям Тейлор, колишній посол США в Києві, бачить попереду розгалуження - або країни НАТО збільшать підтримку України, щоб вона змогла повернути свою територію, або "Україна продовжить воювати з недостатньою силою" і, можливо, їй доведеться врешті погодитися на поділ, подібний до Кореї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Залужний б'є на сполох: як змінюється підтримка України

Історію про те, як і чому провалився контрнаступ України, пояснили цього тижня у чудовій серії з двох статей у The Washington Post. Там описувалися тижні настільних військових ігор американських і українських воєначальників, які так і не почали відображати криваву реальність, яка була попереду. Нові мобільні сили Києва, укомплектовані переважно з недосвідчених у боях новобранців, були холодно зупинені щільними російськими мінними полями та жорстокими атаками дронів.

"Це був пекельний вогонь", - сказав один український командир взводу.

ЦРУ вважало, що шанси України на успіх в контрнаступі були 50 на 50

Найболючішою частиною серії WP був опис того, як високопосадовці США передбачали, що Україна, ймовірно, зазнає поразки, але все ж заохочували продовжувати кампанію наступу. ЦРУ вважало, що шанси на успіх України були 50 на 50, а оцінка розвідки передбачала, що українці "не надто досягнуть" своїх цілей, пише WP.

Директор ЦРУ Вільям Бернс сказав WP: "Ми могли бачити, як росіяни будують справді досить грізну стаціонарну оборону, яку важко буде пробити. Вона обійшлася дуже дорого, насправді криваво для українців".

Але попри ці перешкоди, міністр оборони Ллойд Остін говорив: "Я вважаю, що у них не було вибору, як йти в контрнаступ".

Україні потрібні дрони, дрони мисливці, РЕБ, протиартилерійські системи, сучасні протимінні машини - Залужний

Залужний дав The Economist список того, що, на його думку, йому потрібно для перемоги. По-перше, більше дронів, щоб Україна могла "наносити масовані удари з використанням приманок і ударних безпілотників, щоб перевантажити системи ППО Росії". Щоб протистояти атакам російських дронів, він хоче отримати дрони-мисливці з сітками та іншими більш досконалими системами.

Український головнокомандувач підкреслив, що Україні також потрібні кращі засоби радіоелектронної боротьби, щоб глушити російський зв'язок і навігацію. "РЕБ - ключ до перемоги у війні дронів", - сказав Залужний. Йому потрібні нові протиартилерійські системи, здатні вражати російські батареї, незважаючи на їхній покращений захист від РЕБ. Йому потрібні кращі високотехнологічні інструменти, щоб пробити величезні мінні поля, які Росія заклала вздовж південного фронту. Йому потрібні додаткові людські резерви, щоб протистояти рішучій перевазі Росії в живій силі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Московський мехінізм" та об'єднання республіканців з демократами: Карпентер про те, чого чекати Україні

Як завжди після військових невдач, невдалий контрнаступ викликав взаємні звинувачення. Серія WP включала збірку здогадок українських і американських командирів, які виступали анонімно, критикуючи помилки один одного під час планування та оснащення літньої атаки. Американські генерали бажали, щоб українці краще зосередили свої сили для прориву в сторону Мелітополя, що на Азовському морі. Українці нарікали на небажання США постачати винищувачі та ракети великої дальності.

Критика і самокритика необхідні для військового успіху. Підбадьорливі коментарі Залужного для The Economist і Бернса, Остіна та інших для WP є здоровими. Вони демонструють намагання вчитися на помилках і уникати їх повторення.

Політичні розбіжності, які почали вимальовуватися всередині України, викликають більше занепокоєння. Я чув їх ранню версію, коли був у Києві в жовтні. Внутрішня боротьба, схоже, посилюється, з чутками про зростання конфліктів між президентом Володимиром Зеленським і його політичними суперниками, і навіть з його шанованим головнокомандувачем Залужним. У міру того, як Україна наближається до піку холодної зими, ці протистояння, ймовірно, посилюватимуться.

Ось святковий подарунок, який потрібен Україні від США - швидке ухвалення Сенатом і Палатою представників щедрого пакету військової допомоги, який зможе допомогти українцям протриматися протягом 2024 року. Цього року Україна зазнала серйозної невдачі, але її народ все ще бореться. Найменше, що може зробити Америка, це дати їм зброю, яка дасть ще один шанс на перемогу.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Відомо, який шанс на успіх контрнаступу давало ЦРУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі