четвер, 10 вересня 2009 16:57

Вчені вивчать ДНК князя Ярослава Мудрого

Вчені вивчать ДНК князя Ярослава Мудрого

Саркофаг києворуського князя Ярослава Мудрого, який спочиває в київському Софійському соборі, буде розкритий 10 вересня 2009 року, і учені витягуватимуть з нього останки великого князя для дослідження ДНК. Мета проекту, - встановити, хто похований разом з князем: ще в 1939 році в саркофазі були виявлені останки інших людей.

Видання "Блик" пише, що перед війною при обстеженні поховання великого князя в саркофагу знайшли скелет жінки і череп чоловіка. "Скелет належить жінці років 50. Але голова там чоловіча! Цілком може бути, що це череп Всеволода - сина Ярослава, а жіночий кістяк з"явився там після чергового розграбування", - цитує "Блик" Надію Нікітенко, завідувачку науково-історичним відділом заповідника "Софія Київська" і керівника програми дослідження останків.

"Ми розраховуємо на підставі нових методик відновити дійсну зовнішність Ярослава Мудрого. На підставі ДНК-експертизи можна буде визначити його генотип і розібратися, нарешті, в родоводі Рюриковичів", - резюмувала Нікітенко.

Програма розрахована приблизно на рік, на неї виділено 60 тисяч гривень.

Ярослав Мудрий правив в Києві в першій половині XI століття. Реконструкцією зовнішності великого князя займався антрополог і скульптор Михайло Герасимов.

"Вести"

Зараз ви читаєте новину «Вчені вивчать ДНК князя Ярослава Мудрого». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі