вівторок, 01 вересня 2009 13:36

"Чорні археологи" пограбували найбільший курган Приазов"я

"Чорні археологи" пограбували найбільший курган Приазов"я

Запорізькі громадські організації заявляють про пограбування Куляб-могили - найбільшого курганного комплексу епохи бронзи не тільки в Запорізькій області, але і у всьому Приазов"ї.

"Куляб-могила була пограбована. Розрита яма завглибшки 10 метрів, навколо виявлені кістки тварин, а можливо, і людського походження", - розповів голова Запорізької обласної громадської організації "Збережемо святині Запоріжжя" Святослав Щербина на прес-конференції у вівторок.

Він припустив, що курганом зацікавилися "чорні" археологи, які полюють за кольоровими металами. Зокрема, за виробами із золота, які можуть представляти інтерес для приватних колекціонерів, або можуть бути продані на чорному ринку.

У Запорізькій області було виявлено близько 5,5 тис. могил і могильників, що мають історичну цінність. Він відзначив, що Куляб-могила - одна з найцінніших святинь, внесених до Державного реєстру нерухомих пам"яток України.

"За оцінками вчених, Куляб-могила була створена в 3-му тисячолітті до нашої ери. Вона не була досліджена", - відзначив Щербина, і додав, що масові пограбування могильників на території області, є "злочином проти минулої і майбутньої держави і всього українського народу".

У зв"язку з розкопками, які проводять невідомі особи, організатори прес-конференції направили звернення в ГУ МВС України в Запорізькій області та в прокуратуру з вимогою порушити кримінальну справу за фактом руйнування об"єктів культурної спадщини і самовільного проведення пошукових робіт.

Курганний комплекс Куляб-могила знаходиться поблизу сіла Старобогданівка Михайлівського району Запорізької області. Його висота - 11,5 м, займана територія - близько 130 м в діаметрі.

Інтерфакс-Україна

Зараз ви читаєте новину «"Чорні археологи" пограбували найбільший курган Приазов"я». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі