субота, 04 травня 2024 08:54

Аналітики назвали основну мету російських військ на 2024 рік

Аналітики назвали основну мету російських військ на 2024 рік
Російські загарбники намагатимуться захопити кілька областей України. Фото: tsn.ua

Метою російських військ на 2024 рік залишається повне захоплення Донецької та Луганської областей.

Загарбники також можуть спробувати окупувати, Запорізьку область, розвинути наступ на Харків та Суми. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики, зокрема, посилаються на заяву командувача Сухопутних військ ЗСУ Олександра Павлюка, який підтвердив ці дані.

Окрім того, заступник начальника Головного управління розвідки Міноборони України Вадим Скібіцький в інтерв'ю The Economist заявив, що окупанти продовжать втілювати свою давню мету вийти на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей протягом літа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США вважають, що фронт в Україні найближчим часом не обвалиться - NYT

На думку аналітиків, поки незрозуміло, наскільки серйозний і реальний для втілення план щодо окупації Харкова та Сум.

За оцінками ISW, ворожим військам буде важко захопити Харків, але російська наступальна операція в цьому районі, ймовірно, відтягне й закріпить українські сили з інших ділянок лінії фронту.

Аналітики також наводять заяви українських посадовців про ситуацію в Часовому Яру на Донеччині. Зокрема, Павлюк наголосив, що ЗСУ роблять усе можливе, щоб зупинити спроби ворога захопити місто. Однак, за його словами, росіяни мають артилерійську перевагу 10:1 над українцями та повну перевагу в повітрі, як-от здатність завдавати ударів плануючими бомбами в цьому районі.

На думку Скібіцького, Росія не захопить Часів Яр й найближчий період, хоча це "ймовірно, питання часу", коли місто впаде.

"Це узгоджується з оцінкою ISW про те, що російські війська можуть взяти Часів Яр, але навряд чи зроблять це негайно", - йдеться у повідомленні.

Протягом минулої доби на фронті відбулося 119 бойових зіткнень.

Загалом, ворог завдав п'ятьох ракетних та 105 авіаційних ударів, здійснив 91 обстріл з реактивних систем залпового вогню по позиціях українських військ та населених пунктах. Про це вранці 4 травня повідомив Генеральний штаб Збройних сил України.

Зараз ви читаєте новину «Аналітики назвали основну мету російських військ на 2024 рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі