четвер, 21 вересня 2023 21:10

Спецтема: Війна Росії проти України

"Вашингтону навіть не слід намагатися пропонувати Зеленському йти на компроміс" - The Washington Post

"Вашингтону навіть не слід намагатися пропонувати Зеленському йти на компроміс" - The Washington Post
Вид на Стіну пам'яті полеглих захисників України у Києві, 4 серпня / WP

Думки у виданні The Washington Post оглядача Джима Джераті

Якщо хтось на Капітолійському пагорбі або в Білому домі думає, що президента Володимира Зеленського під час його візиту до Вашингтону можна вмовити, врешті погодитися на щось менше, ніж вигнання російських військ з його країни, забудьте про це. Український народ, попри випробування, які пережив за останні 19 місяців, непохитний у рішучості вигнати окупантів. Врегулювання шляхом переговорів чи припинення вогню просто немислиме – таким було моє переважне відчуття, почерпнуте з розмов із широким колом українців під час недавнього тижневого візиту до України.

Повернувшись до США, я почав часто думати про жінку, яку зустрів в Одеському громадському центрі, який спеціалізується на роботі з дітьми-біженцями. Вона розпочала службу в українській армії в 2014 році, а невдовзі після початку російського вторгнення у лютому 2022 року потрапила в полон і протрималася там близько місяця. На той час вона була вагітна, як розповіла мені, і під час тортур втратила дитину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Маємо нову потенційну загрозу через Північну Корею" – Олександр Мусієнко

Ми не обговорювали подробиць, що їй довелося пережити. Не хотів змушувати її пережити ці страхіття заново. Але вона особливо хотіла, щоб я знав одну річ - вона все ще дуже сильна. За її словами, вона ставиться до Центру як до другого дому, бо він допомагає їй впоратися з травмою, отриманою у полоні. Вона випромінювала невгамовну рішучість - досвід, отриманий від рук росіян, не зламав її. Якась версія цієї рішучості видається типовою для незліченної кількості українців, які постраждали від цієї війни.

Я думаю також і про інших, кого зустрічав, таких як Ігор Чайка, мер Ковеля, невеликого міста неподалік кордону з Білоруссю, де вже поховані 47 людей, які загинули на війні, і рабина Моше Реувен Асмана.

Я не знаю, чи виграють українці війну, але знаю, що вони ніколи не здадуться

Я не знаю, чи виграють українці війну, але знаю, що вони ніколи не здадуться. Кожен українець, з яким розмовляв, висловив віру, що їхня країна переможе, але ніхто не очікував, що вона настане найближчим часом. У Ковелі командир одного з підрозділів цивільної оборони України сказав мені, що, на його думку, війна триватиме три-чотири роки.

Ця позиція грубої, невтомної, можливо, навіть ірраціональної рішучості перед важкими втратами і великими шансами має бути прийнята до уваги американськими політиками.

Ідея, що США могли б якимось чином домогтися припинення війни, припинивши допомогу Україні та розпочавши переговори про міцний мир із Володимиром Путіним, навряд чи звучала хоча б раз під час мого візиту до України. Нині вона звучить смішно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україна досягне своїх військових цілей" – Пітер Дікінсон про візит Блінкена

По-перше, ця ідея відкидає у бік питання про те, чи приймуть українці будь-яку угоду США з Путіним. Коли слухаєш таку людину, як Євген Олексієнко, мешканець Бучі, який описує військові злочини у своєму рідному місті, розумієш, що майбутнє України мають визначати українці. Вони заплатили надто високу ціну, щоб прийняти якийсь половинчастий компроміс, запропонований сторонніми. Як союзник США можуть пропонувати свої пропозиції, але остаточне рішення щодо долі своєї країни має бути за українцями. Перенісши російське варварство, українців можна пробачити за те, що вони відкинули ідею, що Москва здатна вести чесні справи.

У тому малоймовірному випадку, якщо Зеленський раптово змінить курс і оголосить, що готовий до переговорів із Путіним, він зіткнеться як мінімум із серйозною внутрішньою проблемою продовження боротьби. Український народ цілком може вирішити тоді, що хоче, щоб його очолив хтось інший.

Якби США припинили експорт зброї в Україну, українці продовжили б війну, використовуючи допомогу інших союзників, і закуповуючи зброю на відкритому ринку

Можливо, колись достатня кількість українців перегляне своє рішення і уможливить ідею поступок, територіальних чи інших. Але навряд чи це станеться найближчим часом. Якби США припинили експорт зброї в Україну, українці майже, напевно, просто продовжили б війну, використовуючи допомогу інших союзників і закуповуючи зброю на відкритому ринку. Українці, з якими я розмовляв, говорили так, ніби якби дійшло до того, щоб відбиватися від росіян палицями та камінням, вони саме це б і зробили.

Українці не просять США вести війну за них, але складається враження, що деякі аргументи проти допомоги Києву працюють на якомусь автопілоті, що залишився з часів Афганістану та Іраку. Не так уже й складно знайти противників допомоги Україні, які використовують об'єднувальне гасло "США геть із України" - політику, яку важко провести, коли США немає в Україні, принаймні, немає військового персоналу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Китайці декілька разів натякали Путіну закінчувати війну. Побачили слабкість" - полковник

У своїй боротьбі за збереження незалежності України та визволення окупованих територій українці готові пролити всю кров. Підтримка США в основному полягає у відправленні зброї та боєприпасів, які, здебільшого, просто припадають пилом на американських військових складах.

Так, є кілька систем озброєння, які є винятками. США мають повне право переглянути запаси і заявити, що ті, яких бракує, не можна відправити до України, доки не виготовлять достатню кількість їм на заміну. Усі, включно з українцями, розуміють, що підтримання значних американських запасів певних озброєнь необхідне для стримування можливого китайського нападу на Тайвань. Ніхто не просить США пожертвувати своєю безпекою.

Українці просуваються вперед за допомогою техніки США, застарілої на два покоління. Наскільки більшого можна було б досягти за допомогою найновішої, високотехнологічної військової техніки США

Серед українців, яких я зустрів, першими словами з вуст кожного було "дякую" США за підтримку. Проте депутат українського парламенту Мар'ян Заблоцький зазначив, що українці просуваються вперед за допомогою американської техніки, яка застаріла на два покоління, і поставив запитання, наскільки більшого можна було б досягти за допомогою найновішої, найтехнологічнішої військової техніки США.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На концерті у Кобзона: скільки генералів втратила РФ за час війни

Ні, Україна не є ідеальною країною. У країні надалі існують проблеми з корупцією, про що свідчить недавня майже повна заміна Зеленським керівництва Міністерства оборони. Країна також відчуває можливу напруженість між збереженням національної єдності під час війни та збереженням свого статусу плюралістичної демократії зі свободою слова та правом критикувати владу. За конституцією України, вибори призупинені на час поточного оголошення воєнного стану. Неможливо провести серйозні вибори, коли приблизно п'ята частина країни окупована російськими військами.

І так, в Україні можна зустріти морально сумнівних людей. Якоїсь миті подорожі я піддався бажанню спробувати американський чизбургер і зупинився в київському "Макдональдсі". За сусіднім столиком сидів хлопець, на м'язистій руці якого було татуювання "чорного сонця", та намисто з підвіскою у вигляді молота Тора – двох неонацистських символів. Але, як зазначив рабин Асман, у країні з населенням майже 40 млн людей будуть деякі антисеміти.

Відрізати українців зараз від військової допомоги США чи спробувати змусити віддати землю, за яку вони вмирали, щоб захиститися, чи не дати їм звільнити її, чого вони дуже хочуть, було б ганьбою для нас

Однак внутрішні проблеми України не є достатньою підставою, щоб сказати українцям, що їм доведеться воювати самим у боротьбі проти російського вторгнення. Відрізати їх зараз чи спробувати змусити віддати землю, за яку вони вмирали, щоб захиститися, чи не дати їм звільнити її, чого вони дуже хочуть, було б ганьбою для нас.

Тому що, послухавши українців, які описують, як вони пережили російські атаки та воєнні злочини, неможливо зробити висновок, що їхні життя є недостатньо важливими для нас, щоб нести тягар надалі їм допомагати.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Вашингтону навіть не слід намагатися пропонувати Зеленському йти на компроміс" - The Washington Post». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі