понеділок, 07 вересня 2015 00:22

У Варшаві на прийомі до Дня Незалежності України гостей частували молекулярним борщем
27

Фото: Сергій Покровський

Традиційний прийом Посольства України в Польщі, присвячений Дню незалежності України, цьогоріч відбувся у четвер, 3 вересня, у варшавській Національній філармонії.

Перед входом до зали вишикувалася довжелезна черга. Гостей особисто вітав посол України в Польщі Андрій Дещиця з дружиною Іриною.

Зала філармонії була заповнена вщент. Серед запрошених – представники посольств, міністерств і відомств Польщі, співробітники Канцелярії Президента, представники місцевого самоврядування Польщі, а також – неурядові польські організації, які допомагають Україні, та журналісти.

Загалом прийшло понад 1000 гостей. Представників посольства Росії на прийом не запрошували.

Увесь вечір був просякнутий духом польсько-українського братерства.

На початку урочистостей українка і поляк виконали по черзі державні гімни обох країн. Славень України виконала Руслана.

Привітальну промову посол розпочав зі спогадів про події 24-річної давнини, коли була проголошена Декларація про Державний Суверенітет України.

Дещиця подякував усьому польському народові за допомогу, яка постійно триває і не залишається українцями непоміченою. "Результати соціологічних досліджень в Україні вказують на те, що власне поляки викликають в українців найбільші симпатії, довіру і вдячність", – зазначив посол.

Дещиця зауважив також, що завдяки польським лікарям, сотні українських солдат відновили своє здоров'я. Посол представив присутнім двох добровольців, які були поранені в зоні АТО і перебувають на реабілітації у Польщі. Один із них був поранений під Дебальцевим, другий – під Волновахою. Уся зала філармонії піднялася і привітала бійців стоячи довгими оплесками.

Посол також подякував Руслані: "Вона не тільки стала голосом Майдану, але й сьогодні розвиває волонтерський рух на підтримку нашого війська і звільнення наших полонених".

Звертаючись до представників обох народів, Дещиця зазначив: "Ми разом даємо світові потужний сигнал про те, що ми – українці і поляки – є разом. І коли ми разом, ми – непереборні!"

Презентуючи кулінарну частину прийому, Дещиця сказав: "І, хоча, поки що ми без Криму, але вино, незважаючи ні на що, маємо". Він порекомендував присутнім вина з Одеської області.

Після промови посла перед гостями виступили два блискучі колективи: "Ґарі Ґутман Джаз-Квартет" (США-Польща) та гурт "Божик Бенд" зі Львова.

Віртуозною грою на скрипці Олександр Божик підкорив гостей прийому. Поряд з виконавськими трюками, вже відомими українському глядачеві, він використовував і такі, що були дотепер мало знані. Зокрема, дав глядачці з першого ряду залу смичок, яка тримала його в руках у вертикальному положенні. Сам, притискаючи скрипку до смичку, рухав нею і натискав на гриф так, що інструмент видавав правильну мелодію у високому темпі. Зал був у захваті від побаченого.

Наприкінці виступу на глядачів чекав музичний сюрприз. Обидва гурти дві останні композиції виконали разом: українську народну пісню "Ой, мамо, люблю Гриця" й вітальну – "Україна". Під час виконання останньої композиції, на прохання Божика, увесь зал підспівував йому, скандуючи "У-кра-ї-на!".

Виступ був несподівано-оригінальним і емоційним водночас: у багатьох гостей на обличчях сяяли посмішки. Після концерту увесь зал довго аплодував обом музичним колективам стоячи.

У фойє на гостей чекав перегляд творів українських митців і фуршет. На виставці були представлені, зокрема, роботи художників-авангардистів зі Львова, серія картин Катерини Касьяненко "Тіні забутих предків", іконографічна виставка Софії Атлантової та Олександра Клименка, фотовиставка "Обличчя Свободи. Майдан" Ігоря Гайдая.

Майстри української кухні частували гостей "молекулярним борщем", цукерками "сало в шоколаді", тістечками в національних кольорах України, різноманітними канапками. Подавали українське вино і горілку "Хортиця", соки і каву.

Під час прийому у фойє весь час перебував посол України в Польщі Андрій Дещиця. Він радо спілкувався, жартував та охоче фотографувався з гостями урочистостей.

Зараз ви читаєте новину «У Варшаві на прийомі до Дня Незалежності України гостей частували молекулярним борщем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі