пʼятниця, 29 липня 2022 19:03

Спецтема: Війна Росії проти України

В Україні рекордно зріс рівень безробіття – звіт Нацбанку

В Україні рекордно зросло безробіття – до близько 35%. Попри відновлення економіки й збільшення попиту на робочу силу, безробіття тривалий час залишатиметься вищим від природного рівня через довготривалі ефекти війни, ідеться в інфляційному звіті НБУ.

"За оцінками НБУ, попри зусилля підприємств з утримання працівників, війна зумовила нечуваний досі стрибок рівня безробіття (близько 35%). Через глибоке спадання економічної активності й міграцію внаслідок безпекових ризиків у прифронтових регіонах значна частина населення втратила роботу. З іншого боку, незначний фінансовий запас міцності змушував домогосподарства активно шукати роботу", – пояснили в НБУ.

Автор: НБУ
  Рівень безробіття у липні через війну сягнув 35% – НБУ
Рівень безробіття у липні через війну сягнув 35% – НБУ

Рівень безробіття значно зріс і внаслідок вибуття частини населення з робочої сили передусім через те, що вимушені мігранти, як у межах країни, так і за кордоном, часто не мали пошук роботи за основний пріоритет. Але якби мігранти залишалися в Україні й активно шукали роботу, рівень безробіття зріс би ще більше, зазначають в НБУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Є один вихід" – що треба, щоб перемогти Росію

Стримувала нарощення безробіття також мобілізація до лав захисників України, додали в Нацбанку.

"До кінця року рівень безробіття скоротиться з пікових значень у ІІ кварталі 2022 року завдяки відновленню економіки й збільшенню попиту на робочу силу. Утім, як і в інших країнах, наприклад, колишньої Югославії, навіть після закінчення активних бойових дій безробіття знижуватиметься повільно й залишатиметься на вищих рівнях, ніж раніше, через тривалі наслідки війни", – наголосили в НБУ.

Під час війни в Україні доходи населення різко впали. Номінальні зарплати цьогоріч скоротяться на 12%, що в реальному вимірі з урахуванням інфляції становитиме 27%.

З відновленням економіки й пожвавленням попиту на робочу силу номінальні зарплати швидко зростатимуть і перевищать довоєнний рівень вже 2023 року. З урахуванням інфляційних процесів реальні зарплати наприкінці 2024-го будуть усе ще нижчими за довоєнний рівень.

Зараз ви читаєте новину «В Україні рекордно зріс рівень безробіття – звіт Нацбанку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі