пʼятниця, 02 червня 2023 17:50

В Україні поновили повірку лічильників: що варто знати

В Україні поновили повірку лічильників: що варто знати
В Україні відновлюються перевірки лічильників у квартирах. Фото: ldn

В Україні відновлюються перевірки лічильників у квартирах.

Виняток зроблено лише для тимчасово окупованих територій, перевірки передбачені постановою №440 від 7 квітня 2023 р. Про це в ефірі "5 каналу" розповів голова правління Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

"Прийняте рішення поширюється на всіх виконавців послуг, за винятком тимчасово окупованих територій. Усі без винятку лічильники централізованого опалення та гарячого водопостачання із простроченими свідченнями мають пройти повірку", – пояснив Попенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Подорожчання світла: чи буде другий етап

Міжзвіряльний інтервал лічильників води та тепла становить 4 роки.

Повірку здійснюють ліцензовані організації.

Лічильник води можна перевірити на місці, не знімаючи та не здаючи до організації.

"Якщо не провести вчасно повірку лічильників, можуть прийти платіжки з "космічними сумами". Справа в тому, що показання "простроченого" лічильника не приймаються, і в такому випадку платити доводиться за нормами, які зазвичай значно вищі від фактичного споживання", – сказав він.

Попенко зазначив, що дані про те, хто має платити за повірку лічильників у квартирі, зазвичай зазначені у договорі з постачальником комунальної послуги.

"У законодавстві вказано, що платить власник лічильника – по суті той, хто його купував. А загальнобудинковими лічильниками займається або постачальник послуг, або ОСББ", – пояснив він.

Кабінет міністрів на своєму засіданні підвищив з 1 червня тариф на електроенергію для населення.

Тариф буде підвищено майже вдвічі, до рівня 2,64 грн за кВт-год.

Підвищення тарифів спричинили руйнування і пошкодження енергетичної інфраструктури внаслідок російських авіаударів, пояснив після засідання Уряду міністр енергетики Герман Галущенко.

Зараз ви читаєте новину «В Україні поновили повірку лічильників: що варто знати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі